Priprema
U tavu stavite maslinovo ulje da se zagrije na laganoj temperaturi.
Kad se ulje zagrijalo stavite 2 nasjeckane kapule i malo nasjeckanog korijena peršina. Stavite prstohvat soli da bolje omekša. Pirjajte dok ne omekša.
Kad je kapula omekšala dodajte usitnjeni češnjak i kratko promiješajte.
Dodajte rižu (mora biti okruglog zrna). Popržite rižu oko 5 minuta i stalno miješajte.
Dodajte 100 ml bijelog vina i miješajte oko 5 minuta dok alkohol ispari.
Od sada cijelo vrijeme kuhanja dodajte malo po malo povrtnog temeljca. Svaki put kad riža upije tekućinu dodajte još temeljca. Rižu je potrebno stalno miješati.
Dodajte 100 ml pasirane rajčice, sol, papar, mediteranske začine (ili nešto drugo po svojoj želji). Začine stavljam od oka, bolje staviti manje pa poslije nadodati po potrebi.
Kuhati oko 15 minuta i miješati. Nadodavati temeljca po potrebi.
Plodove mora kratko isprati toplom vodom i dodati ih u rižot. Kuhati još 10 minuta i dodavati temeljac po potrebi.
Na samom kraju dodajte usitnjeni peršin i kockicu maslaca. Promiješajte i pomaknite s ploče. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta.