Teleći rižoto

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 35min
KompliciranostTežina
Cijena
Teleći rižoto
Teleći rižoto
Teleći rižoto
Teleći rižoto nije jelo koje ćete napraviti na brzinu. Upravo suprotno, ali uloženo vrijeme dvostruko će vam se vratiti puninom okusa.

Sastojci

Broj porcija
4
500 gteletine
200 griže arborio
1 lmesnog temeljca
2 glavice luka
2srednje mrkve
½ stabljikecelera
5 češnja češnjaka
Malo peršinova lista
1svježa rajčica
100 mlkvalitetnog bijelog vina
1 listlovora
1 žličicaslatke crvene mljevene paprike
Malo naribanog muškatnog oraščića
Maslinovo ulje
Sol
30 gmaslaca
Parmezan, za posluživanje

Priprema

Pripremite povrće i meso: na što sitnije kockice nasjeckajte luk, mrkvu, korijen i stapku celera, češnjak, list peršina i oguljenu rajčicu, a meso narežite na kockice veličine zalogaja.
U široj i dubljoj posudi ugrijte maslinovo ulje i pirjajte prvo luk (odmah ga i posolite kako bi pustio tekućinu) oko desetak minuta, dok se ne karamelizira. Potom zajedno ubacite mrkvu te korijen i stapku celera. Pirjajte još nekoliko minuta pa u posudu ubacite teletinu. Neka se pirja dok sa svih strana ne promijeni boju. Meso posolite, začinite mljevenom slatkom crvenom paprikom i muškatnim oraščićem, ubacite list lovora te nastavite pirjati.
Pirjajte dok ne ispari tekućina koju je meso pustilo pa ulijte bijelo vino i krčkajte sve dok i ono ne ispari.
Ubacite češnjak i list peršina te promiješajte. Dodajte sitno sjeckanu rajčicu, promiješajte i pustite da krčka dok se sve ne sjedini i reducira. Potom dolijte mesni temeljac, toliko da prekrije meso i povrće i pustite da krčka oko 45 minuta. Prema potrebi, dolijevajte temeljac.
Kad tekućina ispari, meso postane meko, a povrće posve povezano, ubacite rižu.
Rižu, odnosno rižoto podlijevajte vrućim temeljcem, dodajući ga postepeno, šeflju po šeflju, stalno miješajući, sve dok se riža ne skuha (oko 15 - 20 minuta). Kad dobijete željenu gustoću rižota, ugasite vatru i umiješajte maslac. Poklopite posudu i pustite da rižoto nekoliko minuta odmori.
Poslužite s parmezanom, domaćim kruhom i čašom dobrog vina. U slast!