Priprema
Pripremite povrće i meso: na što sitnije kockice nasjeckajte luk, mrkvu, korijen i stapku celera, češnjak, list peršina i oguljenu rajčicu, a meso narežite na kockice veličine zalogaja.
U široj i dubljoj posudi ugrijte maslinovo ulje i pirjajte prvo luk (odmah ga i posolite kako bi pustio tekućinu) oko desetak minuta, dok se ne karamelizira. Potom zajedno ubacite mrkvu te korijen i stapku celera. Pirjajte još nekoliko minuta pa u posudu ubacite teletinu. Neka se pirja dok sa svih strana ne promijeni boju. Meso posolite, začinite mljevenom slatkom crvenom paprikom i muškatnim oraščićem, ubacite list lovora te nastavite pirjati.
Pirjajte dok ne ispari tekućina koju je meso pustilo pa ulijte bijelo vino i krčkajte sve dok i ono ne ispari.
Ubacite češnjak i list peršina te promiješajte. Dodajte sitno sjeckanu rajčicu, promiješajte i pustite da krčka dok se sve ne sjedini i reducira. Potom dolijte mesni temeljac, toliko da prekrije meso i povrće i pustite da krčka oko 45 minuta. Prema potrebi, dolijevajte temeljac.
Kad tekućina ispari, meso postane meko, a povrće posve povezano, ubacite rižu.
Rižu, odnosno rižoto podlijevajte vrućim temeljcem, dodajući ga postepeno, šeflju po šeflju, stalno miješajući, sve dok se riža ne skuha (oko 15 - 20 minuta). Kad dobijete željenu gustoću rižota, ugasite vatru i umiješajte maslac. Poklopite posudu i pustite da rižoto nekoliko minuta odmori.
Poslužite s parmezanom, domaćim kruhom i čašom dobrog vina. U slast!