Vrbovečka pera

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
35min
KompliciranostTežina
Cijena
Vrbovečka pera by Valentina Bešen Valentina Bešen
Vrbovečka pera by Valentina Bešen Valentina Bešen
Vrbovečka pera by Valentina Bešen Valentina Bešen
Vrbovečka pera by Valentina Bešen Valentina Bešen

Ako bih ikada morala birati, ovo jelo bi bilo definicija Okusa djetinjstva. Dan nije mogao biti bolji kad je mama ispekla frišku sirnu vrbovečku peru koja je ujedno i tradicionalno jelo mog rodnog kraja – Vrbovca.

Neki ljudi ju zovu i “hrvatskom pizzom” zbog svojeg izgleda te je značajna zato što će postati prvim proizvodom u Hrvatskoj koja nosi oblik zaštite Zajamčeno tradicionalni specijalitet. Svaka mama/baka ima svoju recepturu koja se prenosi s koljena na koljeno, a za ovu sam zamolila svoju mamu da mi je otkrije. Par osnovnih sastojaka koji su se često nalazili u domovima rezultira ovom slasnom slanom pitom! Još bolje ako ste u mogućnosti nabaviti domaći svježi sir i domaće vrhnje, ma milina.

Za sve one koji vole istraživati i degustirati stare recepture (a i doživjeti dašak tog vremena), preporučam da posjete Vrbovec tijekom manifestacije “Kaj su jeli naši stari” gdje udruge žena pripremaju različita jela tog kraja, između ostalog, i našu dragu vrbovečku peru!

@gastrovale.ig

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

150 mlmlijeka
20 gsvježeg kvasca ili 7 g instant
5 gšećera
300 gglatkog brašna
50 mljogurta
5 gsoli
20 gsvinjske masti

Nadjev

370 gsvježeg sira
180 mlkiselog vrhnja
20 gkukuruzne krupice
5 gsoli
2jaja

Preljev

25 mlkiselog vrhnja
1jaje

Priprema

1Aktivirajte kvasac

U mlako mlijeko dodajte kvasac i šećer, pomiješajte te ostavite par minuta da se kvasac aktivira.


2Umijesite glatko tijesto

U posudu dodajte brašno, jogurt, sol, svinjsku mast i mješavinu s kvascem. Rukama zamijesite glatko tijesto.


3Pustite da se diže

Prekrijte posudu kuhinjskom krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu dok se ne udvostruči.


4Razvaljajte tijesto

Dignuto tijesto premijesite, prebacite na radnu površinu posipanu brašnom i razvaljajte u krug promjera oko 40cm.

Prebacite tijesto u posudu za pečenje ili lim obložen papirom za pečenje.


5Izradite nadjev

U posudi dobro izmiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, kukuruznu krupicu, sol i jaja.


6Prelijte preko tijesta

Nadjev rasporedite po sredini tijesta, presavinite rub tijesta preko nadjeva. Nadjev prelijte preljevom od pomiješanog kiselog vrhnja i jaja.


7Stavite peći

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 20 minuta.

Koru pečene pere premažite svinjskom masti.

Ohlađenu narežite na kriške.


Valentina Bešen
Valentina Bešen