Gordanina voćna čarolija

Vrijeme pripremePriprema
3h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 40min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Gordanina voćna čarolija by Gordana Bućan Gordana Bućan

Voćna čarolija po receptu Gordane Bućan iz grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

6jaja
180 gšećera
180 gbrašna
60 ml ulja
60 mlmlijeka
2 gsoli
4 gvanilin ekstrakta

Krema

600 gkrem sira
120 gšećera
110 mljogurta
2 žličiceekstrakta vanilije
16 gželatine u prahu
80 mlvode
360 mlslatkog vrhnja
đžem od borovnice

Žele od limuna

460 mltople vode
150 gšećera
46 gželatine u prahu
230 mlhladne vode

Dodatno

svježe voće po želji

Priprema

Biskvit

1Odvojite bjelanjke od žumanjaka

Bjelanjke i žumanjke razdvojite. Bjelanjke, sol i šećer, koji dodajte u nekoliko navrata, umutite u čvrsti snijeg.


2Dodajte žumanjke

U smjesu bjelanjaka dodajte žumanjke, sjedinite mikserom.


3Dodajte ostale sastojke

Pripremljenoj smjesi dodajte brašno, ulje i mlijeko, dobro promiješajte špatulom kako bi se sastojci sjedinili.


4Stavite peći

Smjesu za biskvit ulijte u kalup promjera 20 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 40 minuta.


5Ohladite biskvit

Pečeni biskvit ohladite i prerežite na 3 jednaka dijela.

Krema

1Pomiješajte krem sir i šećer

U zdjeli pomiješajte krem sir i šećer. Špatulom miješajte dok se šećer ne otopi.


2Dodajte jogurt i ostale sastojke

Smjesi šećera i krem sira dodajte jogurt, limunov sok i ekstrakt vanilije, dobro izmiješajte.


3Dodajte želatinu

Želatinu namočite u hladnoj vodi, ostavite 10 minuta da nabubri, zatim je otopite i ulijte u smjesu od sira. Dobro promiješajte.


4Dodajte slatko vrhnje

U pripremljenu kremu ulijte slatko vrhnje, sve sjedinite špatulom i podijelite na dva dijela. Jedan dio neka ostane bijeli, u drugi umiješajte đžem od borovnica.


5Složite tortu

Pripremite obruč za torte koji je veći od biskvita. Obložite ga prozirnom folijom. Na dno obruča stavite prvu koru, sredinu premažite kremom sa đžemom, pokrijte drugim biskvitom i tako slažite dok ne potrošite sve sastojke. Rub biskvita uz sami obruč premazujte bijelom kremom.


6Dobro ohladite

Tortu premjestite na nekoliko sati u zamrzivač na hlađenje.


7Ukrasite voćem po želji

Ohlađenu tortu izvadite iz obruča, ukrasite voćem po želji (kalupima možete iz voća izrezati razne oblike kako bi dobili efektniji izgled). Folijom kojom je obruč obložen fiksirajte voće i stavite je na hlađenje u zamrzivač.




Žele od limuna

1Pomiješajte vodu, šećer i limunov sok

Pomiješajte toplu vodu, šećer i limunov sok. Miješajte dok se šećer ne otopi.


2Pripremite želatinu

Želatinu namočite u hladnoj vodi, ostavite 10 minuta da nabubri, otopite je iznad vatre.


3Pomiješajte i procijedite

U smjesu vode, šećera i limunovog soka dodajte želatinu, sve dobro promiješajte i procijedite kako bi žele bio proziran i bez pjene.


4Vratite tortu u obruč i ulijte želatinu

Ohlađenu tortu prekrivenu voćem stavite u veći obruč obložen prozirnom folijom i ulijte želatinu. Želatinu ulijevajte prvo uz stjenke, na kraju prelijte preko voća.


5Ohladite

Gotovu tortu ostavite u hladnjaku preko noći.