Ashure

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Ashure by Shutterstock Shutterstock
Ashure by Shutterstock Shutterstock

Tvrdi se da je ovo najstariji desert na svijetu.

Sastojci

Broj porcija
6
200 gječma
200 gkuhanog slanutka
200 gkuhanog bijelog graha
30 griže
3 žlicesuhog ribizla
3 žlicepinjola
8suhih marelica, narezanih na kockice
8suhih smokava, narezanih na kockice
300 gšećera
2 štapićacimeta
2 žliceružine vodice
naribana narančina korica
naribana limunova korica

Priprema

1 Prokuhajte ječam

Večer prije stavite ječam u veliki lonac i prelijte ga s puno vode. Zakuhajte, poklopite i smanjite vatru. Pustite da lagano kuha oko 10 minuta. Ugasite vatru i ostavite ječam da se ohladi i namače preko noći.


2 Dodajte ostale sastojke

Sljedećeg jutra ječam je trebalo upiti većinu, ako ne i svu tekućinu. Dodajte slanutak, grah, rižu, sušeno voće, šećer i po želji ružinu vodicu i naribanu koricu naranče i limuna.


Po potrebi dodajte još vode da prekrije sastojke. Zakuhajte smjesu i lagano miješajte drvenom kuhačom dok se ne zgusne.


3 Prelijte u zdjelice

Maknite s vatre i dobivenim "pudingom" napunite zdjelice za desert. Kada se ohladi i stegne, poklopite i stavite u hladnjak da se hladi nekoliko sati.


Prije posluživanja puding ukrasite svježim sjemenkama nara, pinjolima, sitno nasjeckanim suhim voćem i kikirikijem.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.