Večer prije stavite ječam u veliki lonac i prelijte ga s puno vode. Zakuhajte, poklopite i smanjite vatru. Pustite da lagano kuha oko 10 minuta. Ugasite vatru i ostavite ječam da se ohladi i namače preko noći.
Sljedećeg jutra ječam je trebalo upiti većinu, ako ne i svu tekućinu. Dodajte slanutak, grah, rižu, sušeno voće, šećer i po želji ružinu vodicu i naribanu koricu naranče i limuna.
Po potrebi dodajte još vode da prekrije sastojke. Zakuhajte smjesu i lagano miješajte drvenom kuhačom dok se ne zgusne.
Maknite s vatre i dobivenim "pudingom" napunite zdjelice za desert. Kada se ohladi i stegne, poklopite i stavite u hladnjak da se hladi nekoliko sati.
Prije posluživanja puding ukrasite svježim sjemenkama nara, pinjolima, sitno nasjeckanim suhim voćem i kikirikijem.