Makedonsko grne

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Makedonsko grne

Ove recepte našli smo u magazinu Praktična žena iz 1975. godine, a nazvani su receptima "idealnih žena Jugoslavije" zbog istoimenog tadašnjeg izbora za - idealnu ženu Jugoslavije.

Sastojci

Broj porcija
4
6 glavicaluka
300 mlulja
200 griže
0,5 kgmiješanog mljevenog mesa
1 vezicaperšina
6jaja
150 mlmlijeka
150 mlmilerama
sol i papar prema ukusu

Priprema

1Stavite dinstati luk

Sitno nasjeckani luk dinstajte na ulju dok ne omekša.


2Dinstajte mljeveno meso

Dodajte mljeveno meso, sol i papar i sve zajedno dinstajte 10 do 15 minuta. Pred kraj dodajte sitno kosani peršin, skuhanu rižu i sve dobro promiješajte.


3Skuhajte glavice luka

Dok dinstate meso, prokuhajte u slanoj vodi cijele glavice očišćenog luka.


4Luk pažljivo razdvojite na listove i poredajte u posudu za pečenje

Pažljivo odvajajte listove luka i redajte ih u namašćeni pleh.

Luk punite smjesom mesa i riže, ali smjesu nemojte nabijati, a na kraju sve prelijte šalicom tople vode.


5Pecite u pećnici na 180℃

Staviti u dobro zagrijanu pećnicu da se zapeče.


6Prelijte smjesom od jaja, milerama i mlijeka

Petnaestak minuta prije kraja pečenja, sve prelijte smjesom od umućenih jaja, milerama i mlijeka. Pecite dok se lijepo ne zapeče (oko 40 minuta).


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.