Vindaloo gulaš

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 20min
Ukupno vrijemeUkupno
9h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Vindaloo gulaš by Shutterstock Shutterstock

Ovaj indijski gulaš svoje korijene zapravo vuče iz Portugala, a sastoji se od svinjetine bez kostiju koju je potrebno marinirati preko noći, octa, češnjaka i brojnih aromatičnih začina.

Sastojci

Broj porcija
4
500 gsvinjske lopatice

Marinada

1 žličicakumina
1 žličicacimeta
1 žličicanaribanog đumbira (može i u prahu)
3mahune kardamoma, samo zrnca
4zrna crnog papra
2klinčića
2čili papričice
3 češnjačešnjaka
1 žlicasmeđeg šećera
100 mlvinskog octa

Vindaloo

1 glavicaluka, velika
2 žliceulja
1 žličicagorušice u zrnu
300 mlpilećeg temeljca ili vode
sol

Posluživanje

50 gindijskih oraščića, tostirtanih
basmati riža
jogurt
listići korijandera

Priprema

1Narežite svinjetinu

Svinjetinu narežite na kockice i stavite u posudu s poklopcem u kojoj će se marinirati.


2Napravite začinsku pastu

U mužaru ili električnoj sjeckalici pomiješajte kumin, cimet, kardamom, papar, klinčić, čili papričice i češnjak. Sve sameljite u pastu, te je utrljajte u narezano meso.


3Marinirajte meso

Vinski ocat pomiješajte sa šećerom i time prelijte pripremljeno meso, poklopite ga i ostavite marinirati u hladnjaku preko noći ili najmanje 8 sati.


4Pirjajte luk

Sitno nasjeckajte glavicu luka pa ga stavite pirjati na dvije žlice ulja. Pirjajte ga na srednje jakoj vatri dok ne uvene i postane tamnije, zlatne boje.


5Dodajte meso

Dodajte sjemenke gorušice i kratko nastavite pirjati. Meso izvadite iz marinade i dodajte na luk te ga kratko pržite sa svih strana da dobije koricu. Dodajte preostalu marinadu i nastavite kuhati sve dok tekućina ne ispari.


6Podlijte temeljcem

Smanjite vatru, podlijte s malo temeljca i nastavite kuhati poklopljeno 50 - 60 minuta. Jelo povremeno promiješajte i podlijte s još temeljca ako ponestane tekućine. Vodite računa da ovo jelo treba biti gusto, a ne jušno. Umak je kuhan kada se meso počne lagano raspadati.


7Poslužite

Za prilog skuhajte basmati rižu i tostirajte indijske oraščiće na suhoj tavi. Poslužite kuhani vindaloo uz rižu posipan indijskim oraščićima i listićima korijandera, te uz žličicu jogurta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.