Za podlogu u tavi na laganoj vatri otopite maslac i dodajte mu sve suhe sastojke koje ste prethodno sjedinili. Popržite na laganoj vatri uz miješanje oko 10 minuta. Popržene krušne mrvice prebacite u zdjelu i stavite sa strane.
Operite šljive, izvadite im koštice i svaku šljivu narežite na 4 dijela.
Šljive stavite u posudu u kojoj ćete ih kuhati, posipajte šećerom i vanilin šećerom, dobro izmješajte i stavite kuhati na laganu vatru. Nakon što su šljive pustile sok, kuhajte ih još 10-15 minuta pa ugasite vatru
Razmutite gustin u malo hladne vode tako da ne bude grudica. Dodajte šljivama i sve skupa dobro promiješajte.
Pomiješajte griz i šećere pa u tu mješavinu dodajte 200 ml mlijeka i dobro promiješajte. Preostalih 800 ml mlijeka stavite da prokuha.
Kada je mlijeko prokuhalo, dodajte mu griz i miješajte cijelo vrijeme na laganoj vatri dok se griz ne skuha. Kad je griz skuhan, dodajte mu jedno razmućeno jaje i brzo miješajte dok sve ne prokuha. Maknite s vatre i odmah dodajte maslac pa miješajte dok se u potpunosti ne otopi.
Kalup dimenzija 20x30 cm premažite maslacem i po dnu posipajte polovicu krušnih mrvica. Preko njih prelijte polovicu kreme od griza i poravnajte. Preko griza prelijte kremu od šljiva pa preko toga prelijte drugu polovicu kreme od griza i poravnajte - ovdje morate biti brzi jer se griz brzo steže.
Kolač pospite ostatkom krušnih mrvica, dobro ga ohladite. Poslužite i uživajte!