Luk, celer, mrkvu i češnjak sitno nasjeckajte za pripremu talijanskog soffritta. U visoki lonac stavite nekoliko žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dodajte luk, celer, mrkvu, češnjak i pancetu. Dinstajte na laganoj vatri najmanje 10 minuta uz stalno miješanje.
Krumpir narežite na sitne komade i dodajte povrću i panceti u lonac, zajedno s rajčicama i malo soli i papra. Sve promiješajte, pokrijte poklopcem i kuhajte 20 minuta na laganoj vatri. Pazite da ne zagori jer se kuha bez vode, krumpir će se zalijepiti za lonac ali ne smije zagorjeti i zato ga treba često miješati.
Dodajte vodu i pustite da kuha poklopljeno još 20 do 25 minuta na srednjoj vatri, uvijek miješajući da ništa ne zagori. Vode slobodno dodajte prema potrebi.
U čistom loncu zakuhajte vodu, posolite i ubacite tjesteninu. Ostavite da se kuha onoliko vremena koliko je navedeno na pakiranju. Skuhanu tjesteninu procjedite.
Kada je tjestenina gotova, maknite krumpir s vatre, dodajte mu sireve i tjesteninu te sve dobro promiješajte kako bi se sjedinilo.
Poslužite i uživajte s malo papra i parmezana na vrhu!