Japanski cheesecake

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Japanski cheesecake by Shutterstock Shutterstock
Japanski cheesecake by Shutterstock Shutterstock

Japanski cheesecake je još poznat i kao pamučni ili soufflé cheesecake jer mu je tekstura iznimno mekana i lagana.

Sastojci

Broj porcija
8

Smjesa sa sirom

400 gkrem sira
6žumanjaka
80 g šećera
50 gmaslaca
100 mlvhrnja za šlag
1½ žličicelimunovog soka
ribana korica polovice limuna
80 gglatkog brašna
20 gfinog jestivog škroba
1 prstohvatsoli
1 žlicaarome vanilije

Smjesa sa bjelanjcima

6bjelanjaka
80 gšećera
1 žličicalimunovog soka

Priprema

1Pripremite jaja i sir

Podijelite jaja na žumanjke i bjelanjke, a krem sir omekšajte tako da ga par minuta miješate.


2Pomiješajte žumanjke i sir

Žumanjke postepeno dodavajte u omekšali sir uz stalno miješanje.


U smjesu zatim dodajte šećer, sol, limunov sok, ribanu koricu limuna, aromu vanilije i maslac koji ste na laganoj vatri otopili u vrhnju za šlag (mora biti mlako). Sve dobro promiješajte.


3Dodajte brašno i gustin

U smjesu prosijte brašno i fini jestivi škrob. Ponovo sve sve dobro promiješajte kako bi dobili kompaktnu smjesu.


4Pripremite snijeg od bjelanjaka

Mikserom na niskoj brzini miksajte bjelanjke. Nakon 1 minute dodajte limunov sok, a zatim postepeno sipajte šećer i povećajte brzinu na maksimum. Miksajte 2 minute.


5Smjesi od sira dodajte snijeg

Dodajte pola smjese od bjelanjaka u smjesu od sira uz stalno miješanje, zatim dodajte preostalu polovicu bjelanjaka i dobro promiješajte.


6Pripremite kalup i pećnicu

Pećnicu stavite grijati na 180°C.


Okrugli kalup od 20 centimetara premažite maslacem, ali ga nemojte posipati brašnom. Kalup zatim obložite aluminijskom folijom i stavite ga u sredinu većeg kalupa. Veći kalup napunite vrućom vodom otprilike do polovice manjeg kalupa.


7Stavite peći cheesecake

Japanski cheesecake se prvo peče 20 minuta na 180°C.


Nakon 20 miniuta samo smanjite temperaturu na 150°C i nastavite peći još 30 minuta.


8Ohladite cheesecake

Tortu od sira izvadite iz pećnice, uklonite veći kalup s vodom i tortu vratite natrag u pećnicu pa je tek onda ugasite.


Ostaviti cheesecake narednih pola sata da se hladi u poluotvorenoj pećnici.


9Poslužite

Cheesecake možete poslužiti na sobnoj temperaturi ili ga 1-2 sata ohladiti u hladnjaku.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.