Loparke

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Loparke

Poznata slastica iz Zagorja koja je poznata još i pod imenom perice. Brzo i ukusno, a još ako imate peć na drva da se tamo ispeče, dodatan šmek je zagarantiran. :)

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

350 gglatkog brašna
2jaja
150 gmaslaca
1 žličicasoli
1 žlicakiselog vrhnja
1 prstohvatšećera

Nadjev

500 gsvježeg sira
1kiselo vrhnje
2jaja
3 žlicepšenične krupice (griza)

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Umijesite glatko tijesto te razvaljajte na debljinu manje od 1 cm i veličine veće od velikog pleha širine pećnice.


Lakše je valjati na podlozi na koju ste posipali oštro brašno. Tijesto stavite u pleh tako da rubovi tijesta malo vire preko.


2 Napravite nadjev

Za nadjev umutite jaja te postepeno dodajte ostale sastojke. Sve izlijte na tijesta, pa rubove tijesta koji vire van pleha preklopite preko nadjeva tako da dobijete rub.


3 Ispecite

Pecite na 180 stupnjeva 20 minuta. Toplo posipajte šećerom.