Pita od jabuka

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Pita od jabuka

Najdraži jesenski desert.

Sastojci

Broj porcija
30

Tijesto

400 gbrašna
1jaje
4 žlicesvinjske masti
1 vrećicapraška za pecivo
1 vrećicavanilin šećera
malo soli

Nadjev

1,5 kgjabuka
200 gšećera

Priprema

1Pripremite tijesto

Prosijte brašno na radnu površinu, napravite rupu u sredini i dodajte jaje, sol, mast (ili što ste odabrali), prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve dobro izmiješajte.


Tijesto će vjerojatno biti dosta mrvičasto, što je normalno. Važno je dobro ga umijesiti da se zagrije od vaših ruku. Ako je potrebno, dodajte još malo masti da se formira glatko tijesto.


Podijelite tijesto na dva dijela i ostavite da odmara dok pripremate nadjev.


2Pripremite nadjev

Očistite jabuke, ogulite ih i naribajte.


Pospite šećerom, dobro izmiješajte i ostavite sa strane.


3Složite pitu

Pripremite posudu za pečenje (ja sam koristila okruglu). Razvaljajte jedan dio tijesta i stavite ga u posudu za pečenje. Nema potrebe za mazanjem posude, tijesto sadrži mast i neće se zalijepiti.


Stavite naribane jabuke na tijesto i ravnomjerno ih rasporedite žlicom.


Razvaljajte drugi dio tijesta i prekrijte jabuke. Lagano pritisnite rukom i probodite vilicom na nekoliko mjesta.


4Ispecite u pećnici

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva (prilagodite se svojoj pećnici) i pecite do zlatno žute boje.


5Poslužite

Izvadite iz pećnice, izrežite na kocke i ostavite da se ohladi prije posluživanja.


Poslužite uz kavu ili čaj. Po želji, pospite šećerom u prahu.