Torta s jabukom i karamelom

Vrijeme pripremePriprema
1h 20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Torta s jabukom i karamelom
Torta s jabukom i karamelom
Torta s jabukom i karamelom
Torta s jabukom i karamelom
Torta s jabukom i karamelom
Već smo duboko u pravoj jeseni i jedino što nam još fali jest ovaj kolač -Jesenska kraljica! Nazvala sam je tako jer sadrži fine domaće zrele jabuke, lješnjake i blage note cimeta. Uz sve to savršeno pristaje fina domaća karamela i krema s bourbon vanilijom. Mljac! Uvijek plane u jedno popodne. Pa krenimo!🍁🍂

Sastojci

Broj porcija
12

Karamela

250 gšećera
50 gmaslaca
200 mlvrhnja za šlag

Podloga

200 gDigestive keksa
100 glješnjaka
150 gmaslaca
1 žlicašećera

Sloj s jabukama

5jabuka (može kiselijih)
20 g maslaca
1 vrećicalimun šećera
1 vrećicavanilin šećera
1 žlicacimeta
2 žlicešećera

Krema

400 gmascarpone sira
200 mlvrhnja za šlag
bourbon vanilin šećer (po želji)

Priprema

1Pripremite karamelu

U lončiću ugrijte šećer dok ne postane tekuć i smeđe-zlatne boje.


Zatim u smjesu dodajte maslac. Kada se maslac potpuno otopi, dodajte vrhnje za šlag. Vrhnje bi trebalo biti sobne temperature ili blago ugrijano. Dobro promiješajte.


2Pripremite podlogu

Za podlogu, kekse smrvite u sitne mrvice.


Dodajte nožem narezane lješnjake koje ste prethodno prepržili u pećnici i odstranili im ljuske.


U posebnoj posudi, zagrijte maslac i dodajte šećer. Ovu smjesu zatim spojite s mrvicama keksa i lješnjacima.


Dobivenu smjesu utisnite na dno kalupa.


Preko podloge rasporedite sloj pripremljene karamele i stavite kalup u hladnjak na hlađenje.


3Pripremite jabuke

Jabuke ogulite i naribajte.


Zatim ih pirjajte na maslacu s ostalim dodacima dok tekućina ne ispari.


Ohlađene naribane jabuke ravnomjerno rasporedite po karameliziranoj podlozi u kalupu.


4Pripremite kremu

Vrhnje za šlag izmiksajte do čvrstih vrhova. Zatim ga spojite s mascarpone sirom.


Dobivenu kremu rasporedite na sloj s jabukama. Važno je paziti da gornji sloj kreme ne bude deblji od sloja podloge i jabuka zajedno.


5Poslužite

Po želji ukrasite lješnjacima i karamelom.


Poslužite ohlađeno.