Štaverka

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
35min
KompliciranostTežina
Cijena
Štaverka

Bliži nam se najljepši mjesec u godini, i jedna od mojih omiljenih slastica na blagdanskom stolu su ove divne štangice prepune sočne karamele i oraha. Uživajte kao što i ja upravo guštam. :)

Sastojci

Broj porcija
20
2lista oblatne
400 gšećera
6žumanjaka
250 gmaslaca
250 ggrubo nasjeckanih oraha

Priprema

1 Napravite nadjev

U posudi kojoj ćete kuhati kremu stavite polovicu količine kristal šećera i žumanjke. Mikserom pjenasto umutite par minuta dok ne povećaju volumen. Kad to uspijete, posudu sa šećerom i žumanjcima stavite na laganu vatru i miješajte 3 minute.


Kad se ugrije, dodajte na listiće narezan maslac. Istovremeno, u drugu posudu stavite drugu polovicu šećera i neka se lagano topi u karamelu.


Vraćamo se na kremu sa šećerom, žumanjcima i maslacem. Kad se maslac otopio, neprestano je miješajte 4-5 minuta da se krene malo zgušnjavati pa u to dodajte orahe. Sve miješajte 2 minute.


Nakon toga brzo miješajte kremu sa žumanjcima i orasima i u nju ulijevajte otopljeni karamel. Ovo morate jako žustro mijesati inače će se karamela kristalizirati, a to ne želite.


Kada spojite kremu s karamelom, još minutu-dvije žustro miješajte da krema dobije i boju karamela i da se sve sjedini.


2 Punite oblatnu

Brzo je prebacite na jedan list oblatne (na stranu na kojoj su krupne kocke) , razmažite te poklopite drugom oblatnom. Opteretite knjigama ili daskom te ostavite na hladnom da se sve spoji. Režite na prutiće.

marija136