Tuna polpete

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
35min
KompliciranostTežina
Cijena
Tuna polpete
Tuna polpete
Malo što ima tako isplativ omjer uloženog i dobivenog kao ovi kolačići.

Sastojci

Broj porcija
4
3konzerve tunjevine u komadićima
2mlada luka
0,5srednje glavice crvenog luka
1mrkva, sitno iscjeckana
1čili papričica
svježi đumbir po ukusu
2jaja

Priprema

1 Napravite smjesu

U jednoj posudi pomiješajte iscijeđenu tunu, ali je nemojte presušiti u cjedilu, sitno narezano povrće te naribani đumbir i čili papričicu.


Dobar savjet kako rasporediti ljutinu da sve bude podjednako ljuto, a ne samo dijelovi kada zagrizete isjeckane komadiće papričice jest da papričicu zamrznete te ju naribate u smjesu.


Sve zajedno pomiješajte i oblikujteu kugle, a zatim spljoštite i poravnajte u kolačiće. Ako nemate posudicu za oblikovanje, najlakše je oblikovati u kuglu na dlanu, spljoštiti te potom finalni oblik oblikovati manipulirajući smjesom između palca i kažiprsta.


Imajte na umu ako vam je smjesa jako vlažna i prilikom oblikovanja istiskuje previše tekućine, možete u nju dodati i malo krušnih mrvica.


2 Pecite na tavi

Odmah po oblikovanju potrebno je započeti s pečenjem jer kolačići brzo gube oblik. Neka vas ne brine što su dosta krhku, samo pažljivo položite na tavu i pažljivo okrenite kada za to dođe vrijeme.


Pecite obavezno na niskoj ili maksimalno srednje visokoj temperaturi da se kolačići (polpete) ne posuše i pretvore u nejestivu slamu.


Dovoljno je tek toliko peći da dobiju boju s obje strane, od minute do 3, ovisno o temperaturi. Ovisno o kvaliteti ulja u kojoj je tuna bila, dio ulja se može iskoristiti ili za pečenje tune ili za začiniti salatu pa čak i za umak koji biste servirali uz njih.


Uz kolačiće odlično ide coleslaw salata, ali možete poslužiti i uz slatko kiseli umak ili bilo koji dip na bazi fish saucea, popularnog istočnjačkog ribljeg umaka koji je dostupan i kod nas u svim azijskim trgovinama.

Hrvoje
Hrvoje