Tuna kolačići

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
35min
Tuna kolačići
Tuna kolačići
Malo što ima tako isplativ omjer uloženog i dobivenog kao ovi kolačići.

Sastojci

Broj porcija
4
3 konzerve tunjevine u komadićima
2-3 mlada luka ili jedan manji poriluk
1/2 srednje glavice luka
1 srednja mrkva sitno iscjeckana
1 čili papričica
svježi đumbir po ukusu
2 jaja
Ostatak povrća po vlastitom nahođenju

Priprema

U jednu posudu pomiješati iscijeđenu tunu ali ju ne presušiti u cjedilu, sitno narezano povrće te naribani đumbir i čili papričicu. Dobar savjet kako rasporediti ljutinu da sve bude podjednako ljuto a ne samo dijelovi kada zagrizete isjeckane komadiće papričice jest da papričicu zamrznete te ju naribate u smjesu. Sve zajedno pomiješamo i oblikujemo u kugle a zatim spljoštimo i poravnamo u kolačiće. Ako nemate posudicu za oblikovanje, najlakše je oblikovati u kuglu na dlanu, spljoštiti te potom finalni oblik oblikovati manipulirajući smjesom između palca i kažiprsta. Imajte na umu ako vam je smjesa jako vlažna i prilikom oblikovanja istiskuje previše tekućine, možete u nju dodati i malo krušnih mrvica.
Odmah po oblikovanju potrebno je započeti s pečenjem jer kolačići brzo gube oblik. Neka vas ne brine što su dosta krhku, samo pažljivo položite na tavu i pažljivo okrenite kada za to dođe vrijeme. Peći obavezno na niskoj ili maksimalno srednje visokoj temperaturi da se kolačići ne posuđe u pretvore u nejestivu slamu. Dovoljno je tek toliko peći da dobiju boju s obje strane, od minute do 3, ovisno o temperaturi. Ovisno o kvaliteti ulja u kojoj je tuna bila, dio ulja se može iskoristiti ili za pečenje tune ili za začiniti salatu pa čak i za umak koji biste servirali uz njih.
Uz kolačiće odlično ide coleslaw salata ali možete poslužiti i uz slatko kiseli umak ili bilo koji dip na bazi fish saucea.
Hrvoje
Hrvoje