Otkošteno punjeno pile

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Otkošteno punjeno pile
Otkošteno punjeno pile
Otkošteno punjeno pile
Otkošteno punjeno pile
Ovo niti ne pokušavajte ukoliko niste naoštrili nož. Možda se na prvu čini zahtjevno i zaista će prvi puta biti i relativno teško i nespretno pa i dosta musavo, ali svakako se isplati jer svaki put nakon toga će biti remek djelo.

Sastojci

Broj porcija
4
1pile
250 gricotta sira
1 kgsvježeg špinata

Priprema

1 Otkostite pile

Prvo izvadite ključnu kost tako da na vrhu pileta, ispod vrata, zarežete u obliku slova "v" u pileće meso nekakvih centimetar u dubinu.


Potom, jednostavno, prstima napipate gdje je kost te ju ručno izvučete van. Treba samo pripaziti da kost nije pukla, što je česta pojava, jer zna biti oštra pa da se ne ozlijedite.


Na piletu napravite rez uz hrbat od vrha skroz do dna. Postavite pile "stojeći" te odmaknete kožu, ako smeta, da biste mogli zarezati u zglob koji veže krilo s ostatkom pileta.


Režete s unutarnje strane prema vanjskoj pazeći da ne oštetite kožu. Ako ne možete pogoditi zglob potrebno je nožem uz pomicanje lijevo-desno pronaći po osjećaju rupu te potom zarezati. Isti postupak je i za drugo krilo.


Sljedeći korak je da primite čvrsto rukom za krilo te povučete, kao da odljepljujete kožu od trupa sve dok ne naletite na malo veći otpor, a to je tik pred nego biste došli do zgloba nogu. Ponovite postupak i s druge strane.


Potom okrenete pile prema sebi tako da je prednja strana, strana prsa, okrenuta prema vama te kažiprstom i srednjim prstom primite kožu, ali i meso, tj. prsa te povučete skroz do dna.


Iza vas bi trebale ostati samo još spojene noge te dva mala komadića mesa (fileta) sa svake strane prsa koja lagano odvojite čak i bez uporabe noža, tako da sastružete prstom od kostiju.


File odvojite od bijele opne koja je ostala na njemu tako da nožem pritisnete uz dasku te povučete filet preko njega. Trebali biste to biti u mogućnosti odraditi u jednom komadu.


Pile potom postavljate na stranu, nožem zarežete između kostiju i noge, ali prateći produljenu liniju mesa koja ide skroz do hrpta, potom priljubite batak uz pile te okretom batka pod 90 stupnjeva trebali biste čuti i vidjeti kako batak sam iskače iz zgloba pa vam preostaje samo nožem zarezati kako biste prerezali ostatak tetiva od zgloba. Postupak, logično, ponovite i s druge strane pileta.


I gotovo da je to to. Krila odvajate tako da doslovno nožićem ostružete meso s njih, a kosti maknite sa strane. Kosti na batcima odvajate na gotovo identičan način samo što na kraju tupom stranom kuhinjskog noža lomite kost te ostavljate kraj da ostane na piletu, a odvajate ga nakon pečenja. Razlog tomu je da pile ostane zatvoreno jer pri pečenju bi se koža povlačila i pile bi se sušilo.


2 Napunite

I to je to. Sol, papar, unutra po želji. U ovom receptu to je ricotta i špinat koji odlično idu jedno s drugim ali doslovno je samo nebo granica što želite staviti u njega. Pri punjenju samo još pripazite da se popune sve rupe, uključujući one od bataka.


Ostaje vam još samo povezati pile. Povezujete ga tako da ga zarolate te okrenete "prsima" prema dolje, prekrižite noge te ih prvo povezujete, a potom potežući konop ispod pileta na svakih nekoliko centimetara zavežete omču. Ne smijete pritisnuti prejako.


Preporučljivo je prije pećnice samo malo propeći na tavi na ulju i maslacu kako bi pile dobilo boju.


Pecite na 180-200 stupnjeva (ovisno o pećnici) oko sat vremena dok pile ne postane hrskavo.