Zljevanka

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
35min
KompliciranostTežina
Cijena
Zljevanka
Zljevanka
Zljevanka
Zljevanka ili zljevka brzo se priprema, jednostavan je i jeftin kolač kojem se uvijek svi razvesele. Može se napraviti od jogurta ili kiselog mlijeka sa malo bobičastog voća ili pekmeza. A odličan je i način za potrošiti ostatke vrhnja, svježeg sira i jogurta….

Sastojci

Broj porcija
6
250 gglatkog brašna
6 gpraška za pecivo
⅓ žličicesode bikarbone
500 mljogura
2jaja
5 žlicašećera
3 žlicemilerama (kiselog vrhnja ili sviježeg sira)
2 žliceulja
bobičasto voće (svježe ili zamrznuto) ili razne vrste pekmeza

Priprema

1 Pripremite lim

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i dobro zagrijte lim za pečenje dimenzija 35x30 cm u pećnici.


2 Napravite smjesu

U veću posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i sodu, dodajte jogurt, jaja, šećer, ulje i mileram.


Pjenjačom izradite smjesu da bude bez grudica. Smjesa treba biti gušća od smjese za palačinke.


3 Ulijte u lim

Pažljivo izvadite vrući lim iz pećnice i dodajte ulja da prekrije dno lima. Ulje u limu treba biti jako vruće, pa ako je potrebno zagrijte lim s uljem na plinskom plameniku.


Ulijte pripremljenu smjesu u lim. Trebaju se pojaviti mjehurići vrućeg ulja oko smjese.


Brzo rasporedite bobičasto voće po površini. Ako je kiselo, posipajte ga 1-2 žlice šećera.


4 Ispecite

Stavite u pećnicu na 25-30 minuta dok sredina ne dobije žuto zlatnu boju.

ivana234

Ključne riječi