Acarajé

Vrijeme pripremePriprema
1h 20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 12min
KompliciranostTežina
Cijena
Acarajé by Shutterstock Shutterstock

Hrskavi popečci od graha i luka (acarajé) punjeni aromatičnom vatapá pastom - popularnom brazilskom mješavinom račića, orašastih plodova i kokosovog mlijeka.

Sastojci

Broj porcija
12

Acarajé

450 gcrnoookog graha
450 gluka, grubo nasjeckanog
sol
360 mlpalminog ulja
360 mlbiljnog ulja

Vatapá

300 gsušenih kozica
330 gstarog kruha, grubo natrganog
85 gindijskih oraščića
85 gkikirikija
1luk, grubo nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žlicenasjeckanog đumbira
1čili papričica, sitno nasjeckana
840 mlnezaslađenog kokosovog mlijeka
1velika rajčica, grubo nasjeckana
250 gočišćenih kozica, kratko poprženih na tavi
20 gpalminog ulja
svježi korijander, sitno nasjeckan
sol
papar

Priprema

Acarajé

1Pripremite acarajé

Stavite namakati grah preko noći ili na 24 sata. Dok se grah namače, nježno protrljajte svako zrno prstima, vanjske ovojnice bi se trebale odvojiti i isplivati na površinu. Uklonite kožice i bacite, zatim ocijedite vodu. Ponovno prekrijte grah vodom, još ovojnica bi trebalo isplivati na površinu. Bacite ovojnice i ostavite grah da se do kraja namače


2Sameljite grah

Nakon namakanja, ocijedite grah i stavite u električnu sjeckalicu, zajedno s lukom. Vjerojatno ćete ga morati usitnjavati u serijama.


Dobivenu smjesu ostružite i ubacite u veliku zdjelu za miješanje i začinite solju. Miješajte smjesu drvenom kuhačom nekoliko minuta dok ne postane rahla.

sol


3Ispržite smjesu u dubokom ulju

Zagrijte palmino i biljno ulje u velikoj, dubokoj tavi. Drvenom kuhačom oblikujte kuglice od smjese graha i pažljivo ih ubacujte u vruće ulje u malim serijama.


Pecite otprilike 6 minuta (ili 3-4 minute sa svake strane). Kuglice su pečene kada poprime lijepu jarko narančastu boju i postanu hrskave izvana. Gotove kuglice ocijedite i odložite na kuhinjski ubrus.



Vatapá

1Usitnite sušene kozice

Dok se kuglice od graha hlade, napravite vatape nadjev. Dodajte kozice u procesor hrane i sameljite u kašu, zatim ih izvadite i ostavite sa strane.


2Usitnite kruh

Dodajte kruh u multipraktik, miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim dodajte indijske oraščiće i kikiriki. Usitnjavajte još 2 minute, zatim izvadite i ostavite sa strane


3Pirjajte luk i češnjak

Dodajte ulje u veliku tavu i na srednje jakoj vatri pirjajte luk, češnjak, đumbir i čili. Pirjajte 2-3 minute, dok sastojci malo ne omekšaju, ali još ne dobiju boju.


4Dodajte kašu od kozica

Dodajte kašu od sušenih kozica, kokosovo mlijeko, rajčicu i mješavinu od starog kruha. Pirjajte još 5 minuta.


5Dodajte popržene kozice

Posolite i popaprite, a zatim u zadnji tren dodajte kozice koje ste prethodno popržili, samo da se zagriju. Dodajte korijander i ostavite sa strane.


6Nadjenite acarajé

Pažljivo izrežite prorez na najdužoj strani acarajea i žlicom ugurajte malo vatape punjenja u svaki.


Poslužite odmah.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.