Čokoladni panj

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Čokoladni panj
Čokoladni panj
Čokoladni panj
Čokoladni panj
Čokoladni panj
Čokoladni panj
Čokoladni panj
Čokoladni panj
Čokoladni panj
Buche de noel ili Božićni panj je tradicionalni božićni desert koji potječe iz Francuske. Zapravo to je čokoladna rolada, najčešće i s kremom od čokolade te mnoštvom ukrasa. Možete je pripremiti prema vlastitom ukusu i željama, a izgledom i okusom će iznenaditi svih!

Sastojci

Broj porcija
10

Biskvit

4jaja
55 gšećera
40 gbrašna
20 gkakaa
30 mlmlijeka
30 mlulja ili maslaca
½ žličicepraška za pecivo

Krema

200 gčokolade
300 mlslatkog vrhnja
50 gmaslaca

Dodatno

100 gčokolade za premazivanje
1 žlicavrhnja ili ulja

Gljive (verzija 1)

120 gmaslaca
80 mlulja
50 ggustina
50 gšećera u prahu
1vanilin šećer
5 gpraška za pecivo
220 gbrašna (dodatno po potrebi)
kakao

Priprema

1 Pripremite biskvit

Odvojite bjelanjak od žumanjaka. Žumanjke umutite s šećerom dok ne postanu pjenasti, dodajte mlijeko i ulje, te na kraju suhe sastojke. U pripremljenu smjesu ručno špatulom umiješajte bjelanjke.


Rasporedite po papiru za pečenje te pecite 20tak minuta na 170 °C (duže ili kraće ovisno o peći i). Vrući biskvit premažite smjesom od malo vode i ruma te ga zajedno s papirom umotajte u vlažnu krpu dok se u potpunosti ne ohladi.


2 Izrada kreme

300 ml vrhnja zagrijte do vrenja, sklonite s vatre te pomiješajte s čokoladom. Kada se u potpunosti prohladi, izradite maslac te dodajte u kremu.


Kremu premažite preko biskvita, zarolajte u rolat, obložite folijom da bude čvrsto te stavite u hladnjak dok se u potpunosti ne ohladi. To je jednostavna verzija kreme, a po ukusu možete koristiti bilo koju drugu.


3 Premaz

Otopite čokoladu na pari i dodajte maslac ili vrhnje. Ostaviti 2 minute da se malo prohladi. Nakon toga uzeti silikonski kist te premazivati rolat kako bi dobili efekt drva.


4 Gljive (verzija 1)

Zamijesite rukom tijesto: prvo maslac, ulje i šećer, zatim gustin, te na kraju u 2 puta dodajte brašno s praškom za pecivo. Ukoliko je smjesa ljepljiva, možete dodati po potrebi još brašna.


Ostavite na nekoliko minuta u hladnjak da se stegne. Od smjese oblikovati loptice (loptice prohladiti dodatno 10 minuta), oblikovati s bocom i kakaom te peći na 170 oko 20 minuta.

Ključne riječi