Kolač s makom

Vrijeme pripremePriprema
1h 20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Kolač s makom
Za sve ljubitelje maka, jedan predivni kolač. Ja sam ih rezala na štanglice, ali po želji može se rezati i na kocke kojih bude na moje dimenzije kalupa 20 komada.

Sastojci

Broj porcija
20

Kore

12bjelanjaka
200 gmljevenog maka
200 gšećera
3 žliceglatkog brašna
1 žlicapraška za pecivo

Krema

12žumanjaka
700 mlmlijeka
2burbon vanilin šećera
150 gšećera
6 žlicagustina
250 gmaslaca

Priprema

1 Kore

U posudi mikserom miješajte 4 bjelanjka postepeno dodavajući 66 g šećera. Izradite u čvrst snijeg pa u to kuhačom lagano umiješati 66 g maka, 1 veliku žlicu brašna i jednu čajnu žličicu praška za pecivo.


Dno pleha dimenzija 35x25 obložite papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite smjesu.


Stavite peći na prethodno zagrijanu pećnicu na 160°C. Kora je gotova kada gore lijepo porumeni - ja sam pekla oko 10 minuta, ali ovisi sve o jačini pečnice.


Kad je pečeno prebacite na drugi pleh, a kad se prohladi oprezno uklonite papir za pečenje.


Ponovite postupak još dva puta, trebaju biti tri kore - dakle, ovo je trećina sastojaka bila za prvu koru.


2 Krema

U žumanjke umiješajte malo mlijeka i gustin. Ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom i burbon vanilin šećerom.


Kada zavri smanjite vatru do kraja, ulijte smjesu od žumanjaka i kuhajte dok se ne zgusne. Kada je gotovo kremu odmah istresite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom pa ostavite da se ohladi.


U ohlađenu smjesu dodajte maslac sobne temperature i miješajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.


3 Složite kolač

Kremu rasporedite na 3 jednaka dijela pa mažite kore. Gore posipajte makom.