Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
Rebarca očistite od viška masnoće i začinite solju i paprom. Stavite ih na lim za pečenje i pecite 15 minuta, a zatim ih izvadite iz pećnice i stavite sa strane.
U loncu od lijevanog željeza s poklopcem ili vatrostalnoj posudi zagrijte na štednjaku maslinovo ulje i pirjajte luk, celer, mrkvu, komorač i poriluk. Povrće pirjajte na slabijoj vatri oko 20 minuta uz povremeno miješanje, a na kraju dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još 2 minute.
Povrće prelijte suhim crnim vinom i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte smjesu dok se tekućina ne reducira na pola, oko 10 minuta.
U lonac dodajte soli, papra te vezicu svježeg ružmarina i majčine dušice, pa na povrće stavite pečena rebarca.
U lonac dodajte goveđi temeljac i smeđi šećer i sve zakuhajte.
Kad je tekućina zakuhala, poklopite lonac i sve zajedno stavite poklopljeno u pećnicu na 150 stupnjeva. Pecite 2 sata, odnosno dok meso ne omekša.
Kad su rebra pečena, pažljivo ih izvadite iz lonca i ostavite sa strane. Odbacite začinsko bilje i uklonite višak masnoće s vrha umaka.
Povrće i umak prebacite na štednjak i kuhajte na srednjoj vatri 20 minuta ili dok se umak ne reducira i zgusne.
Na kraju vratite rebra u lonac i zagrijte ih, a zatim poslužite s povrćem i umakom sa strane