Sporo pečena juneća rebra u umaku od crvenog vina Ine Garten

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
3h 10min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Sporo pečena juneća rebra u umaku od crvenog vina Ine Garten
Sporo pečena juneća rebra u umaku od crvenog vina Ine Garten

Uz ovaj recept za ukusna sporo pečena juneća rebra u slasnom umaku od povrća i crnog vina otkrijte jednostavan, ali sofisticiran pristup kuhanju slavne kuharice Ine Garten.

Sastojci

Broj porcija
6
6junećih rebara, očišćenih od masnoće
sol
papar
60 mlmaslinovog ulja
350 gnasjeckanog luka (2 glavice)
540 gnasjecakong celera u stabljici (6 velikih stabljika)
180 goguljene i grubo nasjeckane mrkve
120 ggrubo nasjeckanog komorača
100 gporiluka, nasjeckanog na veće kolutove (samo bijeli dio)
3 češnjačešnjaka, sitno nasjeckana
750 mlkvalitetnog suhog crvenog vina
svježe grančice ružmarina
svježe grančice timijana
1,5 lgoveđeg temeljca
10 gsmeđeg šećera

Priprema

1Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.


2Ispecite rebarca

Rebarca očistite od viška masnoće i začinite solju i paprom. Stavite ih na lim za pečenje i pecite 15 minuta, a zatim ih izvadite iz pećnice i stavite sa strane.


3Pirjajte povrće

U loncu od lijevanog željeza s poklopcem ili vatrostalnoj posudi zagrijte na štednjaku maslinovo ulje i pirjajte luk, celer, mrkvu, komorač i poriluk. Povrće pirjajte na slabijoj vatri oko 20 minuta uz povremeno miješanje, a na kraju dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još 2 minute.


4Dodajte vino

Povrće prelijte suhim crnim vinom i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte smjesu dok se tekućina ne reducira na pola, oko 10 minuta.


5Dodajte rebra

U lonac dodajte soli, papra te vezicu svježeg ružmarina i majčine dušice, pa na povrće stavite pečena rebarca.


6Dodajte goveđi temeljac

U lonac dodajte goveđi temeljac i smeđi šećer i sve zakuhajte.


7Stavite peći u pećnicu

Kad je tekućina zakuhala, poklopite lonac i sve zajedno stavite poklopljeno u pećnicu na 150 stupnjeva. Pecite 2 sata, odnosno dok meso ne omekša.


8Reducirajte umak

Kad su rebra pečena, pažljivo ih izvadite iz lonca i ostavite sa strane. Odbacite začinsko bilje i uklonite višak masnoće s vrha umaka.


Povrće i umak prebacite na štednjak i kuhajte na srednjoj vatri 20 minuta ili dok se umak ne reducira i zgusne.


9Poslužite

Na kraju vratite rebra u lonac i zagrijte ih, a zatim poslužite s povrćem i umakom sa strane








Napomena

Recept zahtijeva dutch oven ili lonac od lijevanog željeza s poklopcem. Ako nemate dutch oven, možete koristiti veliki, duboki lonac koji se može staviti u pećnicu ili vatrostalnu posudu s poklopcem koji čvrsto prianja. Ukoliko nemate poklopac za vatrostalnu posudu, iskoristite najmanje dva sloja čvrsto pričvršćene aluminijske folije. Ključno je koristiti posudu koja je dovoljno velika da u nju stanu rebra i povrće i koja je dovoljno duboka da vam omogući dodavanje temeljca i vina bez prelijevanja tekućine. Ako koristite običan lonac ili vatrostalnu posudu, možda ćete morati malo prilagoditi vrijeme pečenja.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.