Japrak kao iz bakine kuhinje

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Japrak kao iz bakine kuhinje
Japrak kao iz bakine kuhinje
Japrak kao iz bakine kuhinje

Ovo je jedno starinsko jelo. Kod maminih u Makedoniji jedu se sarmice od vinove loze, a kod tatinih u Hercegovini od raštike. I jedno i drugo jelo ustvari su ista stvar. Prefino!

Sastojci

Broj porcija
6
1 kgraštike
1 kgmiješanog mljevenog mesa
1veći luk
100 griže
1jaje
200 mlpasirane rajčice
2 žlicemasti
5 žlicaglatkog brašna
1 ltemeljca
suho meso
sol, papar, češnjak
Vegeta

Priprema

1 Pripremite raštiku

Raštiku očistite od tvrdog dijela i korijena. Stavite kuhati u vruću, posoljenu vodu 20-ak minuta. Ocijedite i ostavite da se ohladi.


2 Pripremite meso

U meso dodajte jaje, opranu rižu i začine i dobro promiješajte.


3 Zamotajte sarmice

Na svaki komad raštike stavite meso količine šake i motajte poput sarmice. Slažite jedne do drugih u lonac dok ne potrošite svo meso. Po želji možete dodati i papriku napunjenu smjesom. Na vrh stavite suho meso i malo na rezance narezane raštike.


4 Kuhajte

Zalijte temeljcem i stavite kuhati. Kada zavrije, kuhajte sat vremena. Nakon sat vremena napravite zapršku, dodajte u nju pasiranu rajčicu i slatku crvenu papriku i podlijte s još 2 ml vode. Neka se kuha još pola sata. Ugasite vatru i pustite da odstoji.7

Jelo je idealno poslužiti uz pire krumpir, a i uz domaći kruh.

Sandra Mandić
Sandra Mandić
Žena, majka, kuharica
Žena, majka,kuharica..otkad sam otkrila celijakiju, pretvorila sam bolest u zabavu i od tada kuham i zabavljam se te sam sama sebi dokazala da se sve može skuhati i da se ničega ne treba odreći ❣️💜💛❤️