Lepinje s češnjakom

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Lepinje s češnjakom by Shutterstock Shutterstock

Ove mekane domaće lepinje s češnjakom savršene su kao prilog bilo kojem jelu, a možete ih jesti i same.

Sastojci

Broj porcija
4
350 gbrašna
200 mltople vode
1 žličicasoli
1 žličicašećera
3 žlicemaslinovog ulja
1 vrećicasuhog kvasca
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
1žumanjak, za premazivanje
1 žlicamaslinovog ulja, za premazivanje

Priprema

1Aktivirajte kvasac

U zdjelu stavite 200 ml tople vode i dodajte šećer. Promiješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte vrećicu suhog kvasca u i promiješajte.


Ostavite kvasac da odstoji 10 minuta kako bi se aktivirao i zapjenio.


2Pripremite tijesto

U drugu zdjelu stavite brašno i dodajte sol. Promiješajte da se sastojci sjedine.


Dodajte maslinovo ulje.


Ulijte kvasac i vodu u zdjelu s brašnom i uljem te miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto je potrebno mijesiti 15-20 minuta.


3Oblikujte lepinje

Podijelite tijesto na manje komade, ovisno o veličini lepinja koje želite.


Oblikujte svaki komad tijesta u kuglicu.


Kuglice tijesta stavite na lim za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između svake kako bi se mogle rastegnuti.


Kuglice pokrijte krpom i ostavite da se dižu 30 minuta.


4Pospite češnjakom

Umutite žumanjak i pomiješajte ga s maslinovim uljem.


Premažite smjesu žumanjka i maslinovog ulja po vrhu svake lepinje.


Pospite lepinje nasjeckanim češnjakom.


5Ispecite u pećnici

Lepinje pecite 20 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 220 stupnjeva ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.