Juha od graška s buncekom i začinskim biljem Nigela Slatera

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Juha od graška s buncekom i začinskim biljem Nigela Slatera by Shutterstock Shutterstock

Ova gusta juha od graška s dodatkom kuhanog bunceka je gusta, ukusna i hranjiva te idealna za pripremu u bilo koje doba godine.

Sastojci

Broj porcija
4
1 kgbunceka
3 lista lovora
6 zrnacrnog papra
3klinčića
1 češanjčešnjaka
10 gsvježeg peršina
1 žlicasvježeg vlasca, nasjeckanog
20 listovasvježeg bosiljka

Priprema

1Skuhajte buncek

Buncek stavite u duboki lonac i prelijte vodom tek toliko da ga pokrije.


Prokuhajte, skinite pjenu koja se digne na površinu pa dodajte lovor, papar u zrnu i klinčiće. Smanjite vatru, lonac djelomično pokrijte poklopcem i ostavite da kuha, uz povremeno okretanje, 45-50 minuta, dok se buncek ne skuha do kosti.


Izvadite buncek iz vode u kojoj se kuhao i žlicom za cijeđenje uklonite začine.


2Skuhajte grašak

Prebacite 1 litru vode od kuhanja bunceka u drugi lonac.


Pustite da zavrije, dodajte grašak i češnjak i kuhajte oko 5 minuta dok grašak ne omekša.


3Usitnite u blenderu

U grašak dodajte polovicu peršina, vlasac i listove bosiljka, kuhajte još minutu ili malo dulje, a zatim u malim količinama usitnite u blenderu tako da dobijete gustu zelenu juhu.


Začinite paprom i provjerite treba li juhu soliti, što je malo vjerojatno jer će slanoću dobiti od bunceka.


4Natrgajte buncek na komade

Uklonite i odbacite debeli sloj masnoće s bunceka i natrgajte ga na velike komade veličine žlice.


Grubo nasjeckajte još malo začinskog bilja pa u njih uvaljajte buncek. Čvrsto pritisnite da se začinsko bilje zalijepi za meso.


5Poslužite

Ulijte juhu u zdjelice i dodajte natrgani buncek.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.