Pita pletenica

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
22min
Ukupno vrijemeUkupno
37min
KompliciranostTežina
Cijena
Pita pletenica

Pita pletenica je tradicionalno jelo koje se sastoji od mekanog tijesta ispunjenog slatkim nadjevom od jabuka.

Sastojci

Broj porcija
2

Tijesto

400 gglatkog brašna
sol
mlaka voda

Nadjev

4-5 jabuka
šećere po želji
vanilin šećer
cimet
malo maslaca

Priprema

1Zamijesite tijesto

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto (voda po osjećaju).


Pokrijte prozirnom folijom i pustite da odstoji pola sata.


2Razvaljajte tijesto

Na pobrašnjenoj površini malo razvaljajte tijesto, nauljite i pustite da opet malo odstoji. U međuvremenu pripremite nadjev.


3Pirjajte jabuke

Jabuke ogulite i narežite na kockice te pirjajte na malo maslaca, dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Pirjajte 10-tak minuta uz povremeno miješanje.


4Rasporedite nadjev

Tijesto rukama razvucite, otkinite deblje krajeve, malo pouljite, pospite malo s krušnim mrvicama i vanilin šećerom te rasporedite nadjev.


5Ispecite u pećnici

Rolajte s jedne i druge strane, izrežite i oblikujte pletenicu.


Pitu stavite u nauljeni lim za pečenje, nauljite i pecite na 200 stupnjeva oko 20-25 minuta.


Pečenu pitu malo poškropite vodom.

July☮
July☮
Hrana je kao i glazba, čini ljude sretnima ☮️🎶