Jednostavan autentični falafel

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
18h 50min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Jednostavan autentični falafel by Shutterstock Shutterstock

Falafel je svestrano jelo koje možete poslužiti za doručak, ručak ili večeru. U mnogim dijelovima Bliskog istoka, uključujući Egipat, dan započinje falafelom, slično kao što mnogi u zapadnim zemljama dan započinju zdjelicom žitarica.

Sastojci

Broj porcija
6
400 gsuhog slanutka (nemojte koristiti konzervirani ili smrznuti)
½ žličicesode bikarbone
30 gsvježih listova peršina, bez stabljiki
20 gsvježih listova korijandera, bez stabljiki
15 gsvježeg kopra, bez stabljiki
1manji luk, narezan na četvrtine
8 češnjevačešnjaka, oguljenih
sol
1 žlicasvježe mljevenog papra
1 žlicamljevenog kumina
1 žlicamljevenog korijandera
1 žličicakajenskog papra (možete izostaviti)
1 žličicapraška za pecivo
30 gsjemenki sezama, tostiranih
ulje za prženje

Priprema

1Namočite slanutak

Dan prije pripreme falafela, sušeni slanutak i sodu bikarbonu stavite u veliku zdjelu. Zalijte s dovoljno vode da prekrije slanutak za najmanje 5 cm. Slanutak ostavite da se namače 18 sati, ili duže ako je još uvijek pretvrd. Nakon toga, slanutak temeljito ocijedite i osušite tapkanjem.


2Pripremite smjesu

Dodajte slanutak, svježe začinsko bilje, luk, češnjak i suhe začine u veliku zdjelu procesora hrane opremljenog kvalitetnom oštricom.


Uključite procesor hrane na otprilike 40 sekundi, dok se sve dobro ne sjedini i dok ne dobijete smjesu nalik na grubo brašno.


3Ohladite smjesu

Prebacite smjesu falafela u posudu i dobro je poklopite. Ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat ili (najviše jednu cijelu noć) dok ne budete spremni za prženje.


4Oblikujte kuglice

Smjesi za falafel dodajte prašak za pecivo i sezam te dobro promiješajte žlicom.


Zahvatite punu žlicu smjese i oblikujte kuglice veličine golf loptice. Kuglice ćete lakše oblikovati ako su vam ruke vlažne.


5Pržite u ulju

Lonac srednje veličine napunite s 5-7 cm ulja.


Ulje zagrijte na srednje jakoj vatri dok se ne počnu pojavljivati maleni mjehurići. Idealna temperatura ulja je oko 190 stupnjeva Celzijusa.


Pažljivo ubacite kuglice falafela u ulje. Ostavite ih da se prže otprilike 3 do 5 minuta ili dok izvana ne postanu hrskave i smeđe.


Uvijek pazite da lonac ili tava nisu pretrpani. Ako je potrebno, pržite u serijama.


6Poslužite

Pržene kuglice premjestite u cjedilo ili tanjur obložen papirnatim ručnicima kako bi se ocijedio višak ulja.


Falafel poslužite vruć u pita kruhu ili somunu s tahinijem ili humusom, rukolom, rajčicom i krastavcima. Uživajte!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.