Lechon Asado

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
4h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
6h 50min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Lechon Asado by Shutterstock Shutterstock

Lechon je jelo od svinjetine koje je posebno popularno na Kubi. Neizostavan je dio blagdanskog obiteljskog ručka, kada se peku cijele svinje ili veći dijelovi, a inače se mogu koristiti samo kotleti i ostali dijelovi svinje. Španjolska riječ Lechon označava pečeno prase koje se još uvijek hranilo sisanjem majčinog mlijeka.

Sastojci

Broj porcija
10

Meso

1češnjak
2 žličicesoli
1 žličicacrnog papra
1 žličicaluka u prahu
1 žličicakumina
1 žličicaorigana
60 mlmaslinovog ulja
4,5 kgsvinjske plećke

Mojo marinada

6 režnjevačešnjaka
1crveni luk
1limeta
1 žličicausitnjenog kima
1 žličicaorigana
1 žličicasoli
1/2 žličice papra
šaka sjeckanog korijandra
nekoliko kapi tabasco umaka
200 mlmaslinovog ulja

Priprema

Meso

1Od povrća i začina napravite premaz za meso.

U mužaru ili multipraktiku usitnite i pomiješajte češnjak, sol, papar, luk, origano, kumin i maslinovo ulje. Trebate dobiti smjesu nalik na pastu.


2Zarežite meso, prelijte marinadom i utrljajte premaz.

U posudu za pečenje smjestite meso i lagano (ne do kraja) razdvojite deblju kožu od mesa. Zavrnite kožu pa zarežite meso nožem na nekoliko mjesta i prelijte mojo marinadom. U meso utrljajte pastu s češnjakom i začinima. Vratite natrag kožu.


3Ostavite nekoliko sati dok se prožmu svi okusi.

Cijelu posudu prekrijte aluminijskom folijom i ostavite barem nekoliko sati u frižideru, a najbolje preko noći.

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.

Meso izvadite iz hladnjaka i pustite da malo odstoji na sobnoj temperaturi. Posušite kožu kuhinjskim papirom - to će doprinijeti hrskavosti.

Aluminijsku foliju lagano poštrcajte uljem u spreju pa prekrijte posudu za pečenje.


4Pecite pokriveno oko 4 sata.

Posudu smjestite u pećnicu i pecite meso oko 4 sata. Gotovo je kada unutrašnja temperatura dosegne 180 stupnjeva, a vrijeme pečenja prilagodite veličini komada mesa.


5Pecite otkriveno još 30 minuta.

Izvadite meso iz pećnice i povećajte temperaturu na 230 stupnjeva.

Uklonite foliju i pecite meso dodatnih 30 minuta kako bi dobilo hrskavu koricu, pazeći da ne izgori.

Izvadite iz pećnice, neka odstoji 20 minuta pa natrgajte meso vilicom.

Zalijte ostatkom sokova od pečenja.


Mojo marinada

1Usitnite sastojke u blenderu i promiješajte.

Češnjak i crveni luk usitnite u blenderu. U zdjelu ulijte sok naranče i limete, kim, origano, crni papar, sol, korijandar, mljeveni češnjak i crveni luk i tabasco umak. Sve dobro promiješajte.


2Prelijte maslinovim uljem i promiješajte.

Dodajte maslinovo ulje i opet promiješajte.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.