Veganski Mille-feuille s okusom tiramisua

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Veganski Mille-feuille s okusom tiramisua by Žlica šećera Žlica šećera

Veganski kolači i deserti ne moraju biti dosadni i bezukusni. Ovaj predivan kolač s korama od lisnatog tijesta donosi bogate okuse i teksture koje će zadovoljiti i one najzahtjevnije sladokusce.

Sastojci

Broj porcija
8

Kore

280 gtanko razvaljanog lisnatog tijesta

Premaz od kave

2 žličiceinstant kave
2 žličicevruće vode
2 žlicetahini namaza
2 žliceeritrita u prahu

Krema

250 gveganskog mascarponea
400 mlčvrstog dijela kokosovog mlijeka iz konzerve
1 žličicaekstrakta vanilije
2 žlicekokosov ulja (mjereno dok je u krutom stanju)
4 žliceeritrita u prahu (4-5 žlica)

Dekoracija

malo sirovog kakaa u prahu

Priprema

1Razvaljajte tijesto

Ako koristite kupovno smrznuto lisnato tijesto, pustite ga 30 – 45 minuta da se opusti na sobnoj temperaturi pa ga tanko razvaljajte (otprilike na pola milimetra debljine). Rubove odrežite tako da razvaljano tijesto tvori pravilan četvrtasti oblik veličine 25×30 cm.


Ako si želite uštediti vrijeme, kupite svježe lisnato tijesto s kojim će vam biti lakše raditi.


2Razrežite tijesto na jednake dijelove

Sami odaberite veličinu kolača koju želite, pa prema tome ravnalom izmjerite i razrežite tijesto na jednake dijelove. Ja sam svoje rezao na 4×12,5 cm.


Dijelove tijesta rasporedite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ostavite mali razmak između svakog komada tijesta.


3Ispecite kore

Sve prekrijte još jednim papirom za pečenje pa na to stavite jedan prazan lim. Prazan lim će ih pritisnuti i tako spriječiti da se lisnato tijesto napuše. Za ovaj kolač je bitno da su kore tanke.


Kore pecite 15 minuta na 200 stupnjeva. Kad su pečene, uklonite ih s lima i prebacite na rešetku za hlađenje pa pustite da se dobro ohlade.


4Pripremite premaz od kave

Premaz od kave napravite tako da dvije žličice instant kave pomiješate s dvije žličice vruće vode, čime ćete dobiti gustu i jaku kavu.


Dodajte joj tahini namaz te eritrit u prahu i dobro promiješajte dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete gušću, jednoličnu smjesu.


5Pripremite kremu

Za kremu, prvo mikserom izradite veganski mascarpone s kokosovim mlijekom iz konzerve.


Dodajte ekstrakt vanilije, eritrit u prahu te kokosovo ulje koje ste prethodno otopili.


Stavite u hladnjak da se krema ohladi i stisne.


6Složite kolač

Kada se sve dobro ohladilo, krenite sa slaganjem kolača.


Prvu koru premažite kremom od kave pa na nju, kroz vrećicu ili drugi alat za ukrašavanje, ravnomjerno, cijelom dužinom istisnite mascarpone kremu. Pokrijte je drugom korom pa ponovite postupak.


Za svaki će vam komad kolača trebati tri kore. Završite s mascarpone kremom pa pospite kakaom i uživajte.