Zagrijte pećnicu na 175 °C.
Namastite kalup za kruh dimenzija 23x13 cm i pospite brašnom.
U veliku posudu dodajte jaje, smeđi šećer, šećer, kokosovo ulje, kiselo vrhnje i aromu vanilije. Promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
U smjesu dodajte usitnjene zrele banane i još jednom dobro promiješajte.
Dodajte glatko brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Lagano preklopite smjesu kuhinjskom lopaticom ili nježno promiješajte žlicom. Pazite kako ne bi previše miješali smjesu.
Izlijte otprilike dvije trećine smjese u pripremljeni kalup.
Lagano poravnajte vrh smjese u kalupu koristeći kuhinjsku lopaticu i pritisnite smjesu u kutove i stranice ako je potrebno.
U drugu veliku posudu dodajte jaje, omekšali krem sir, šećer i glatko brašno.
Promiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku kremastu smjesu.
Pecite kruh od banane oko 48 do 50 minuta ili dok vrh ne postane zlatno smeđi, a sredina se ne stisne. Provjerite ga čačkalicom - kada je umetnete u sredinu kruha, trebala bi izaći čista ili s malo vlažnih mrvica, ali ne smije biti sirove smjese.
Pazite da ne prepečete kruh. Ako primijetite da vrh i rubovi previše tamne prije nego što je sredina gotova, prekrijte kalup folijom nakon 30 minuta pečenja i nastavite peći dok sredina nije pečena.
Izvadite iz pećnice i pustite da se kruh ohladi u kalupu oko 15 minuta.
Nakon toga, pažljivo izvadite kruh iz kalupa i stavite ga na rešetku za hlađenje kako bi se potpuno ohladio prije rezanja.
Kada se kruh potpuno ohladi, narežite ga na kriške i poslužite.
Možete ga čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi
do 7 dana.