Svijetle i tamne grožđice stavite u manju zdjelicu i prelijte rumom da se namoče dok izrađujete tijesto.
Prosijte brašno s praškom za pecivo. Dodajte mu maslac sobne temperature, šećer, vanili šećer, jaja, sir i ekstrakt badema. Umijesite glatko tijesto da se svi sastojci dobro povežu.
Ako ne možete nabaviti oguljene bademe, uronite neoguljene u vruću vodu na 5 minuta i ogulite, osušite i nasjeckajte na veće komadiće. Možete ih i staviti u vodu u manji lonac, zagrijati taman da zakipi, maknuti s vatre i isprati hladnom vodom. Svaki badem stisnete prstima i ljuska će se lako odvojiti.
U tijesto dodajte obje vrste grožđica koje ste ranije namočili u rum i kandiranu koricu limuna i naranče, premijesite da bude ravnomjerno raspoređeno po tijestu i stavite u hladnjak na pola sata.
Pećnicu upalite da se grije na 200 stupnjeva.
Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela. Razvaljajte ga na veličinu 20x15 centimetara. Samo ga u sredini stanjite,neka vam rubovi ostanu deblji, pa ga presavijte kao knjigu.
U duguljasti kalup za kruh još stavite papir za pečenje, stavite oblikovano tijesto te pecite na 200 stupnjeva oko 60 minuta.
Još vrući stollen premažite otopljenim maslacem i posipajte šećerom u prahu u više slojeva i sa svih strana dok ne potrošite sav šećer i maslac.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ga urolajte u prozirnu foliju i spremite u kutiju za kruh ili na neko hladnije mjesto u kući. Nikako ne u hladnjak.
Najbolji je kad odstoji dan-dva. Režite tanke kriške jer je pun suhog voća pa ga nećete moći pojesti previše. Lijepo izgleda na tacni s kolačima zbog presjeka gdje je puno suhog voća i badema.