Stollen

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Stollen by Shutterstock Shutterstock

Ovaj božićni kolač tradicionalni je njemački kruh koji se jede tijekom božićne sezone. Priprema se uz dodatak orašastih plodova i suhog ili kandiranog voća. Ova je varijanta jednostavnija i ne sadrži marcipan.

Sastojci

Broj porcija
10
600 gglatkog brašna
250 gmaslaca
180 gšećera
300 gsvježeg sira ili kiselog vrhnja
3jaja
1prašak za pecivo
2kapi ekstrakta gorkog badema ili bijelog ruma
2vanilin šećera
1 prstohvatsoli
100 gsvijetlih grožđica
100 gtamnih grožđica
3 žliceruma
30 gkandirane limunove korice
30 gkandirane narančine korice
200 gblanširanih oguljenih badema

Posip

150 gmaslaca
300 gšećera u prahu

Priprema

1Pripremite tijesto

Svijetle i tamne grožđice stavite u manju zdjelicu i prelijte rumom da se namoče dok izrađujete tijesto.


Prosijte brašno s praškom za pecivo. Dodajte mu maslac sobne temperature, šećer, vanili šećer, jaja, sir i ekstrakt badema. Umijesite glatko tijesto da se svi sastojci dobro povežu.


Ako ne možete nabaviti oguljene bademe, uronite neoguljene u vruću vodu na 5 minuta i ogulite, osušite i nasjeckajte na veće komadiće. Možete ih i staviti u vodu u manji lonac, zagrijati taman da zakipi, maknuti s vatre i isprati hladnom vodom. Svaki badem stisnete prstima i ljuska će se lako odvojiti.


2Dodajte suho voće

U tijesto dodajte obje vrste grožđica koje ste ranije namočili u rum i kandiranu koricu limuna i naranče, premijesite da bude ravnomjerno raspoređeno po tijestu i stavite u hladnjak na pola sata.


3Razvaljajte tijesto

Pećnicu upalite da se grije na 200 stupnjeva.


Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela. Razvaljajte ga na veličinu 20x15 centimetara. Samo ga u sredini stanjite,neka vam rubovi ostanu deblji, pa ga presavijte kao knjigu.


4Ispecite

U duguljasti kalup za kruh još stavite papir za pečenje, stavite oblikovano tijesto te pecite na 200 stupnjeva oko 60 minuta.


5Posipajte šećerom u prahu

Još vrući stollen premažite otopljenim maslacem i posipajte šećerom u prahu u više slojeva i sa svih strana dok ne potrošite sav šećer i maslac.


Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ga urolajte u prozirnu foliju i spremite u kutiju za kruh ili na neko hladnije mjesto u kući. Nikako ne u hladnjak.


Najbolji je kad odstoji dan-dva. Režite tanke kriške jer je pun suhog voća pa ga nećete moći pojesti previše. Lijepo izgleda na tacni s kolačima zbog presjeka gdje je puno suhog voća i badema.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.