Pască

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 15min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Pască by Shutterstock Shutterstock
Pască by Shutterstock Shutterstock

Pască je tradicionalna rumunjska i moldavska slastica koja se priprema posebno za Uskrs. Ovaj bogati slatki kruh sadrži kremasto punjenje od jaja, svježeg sira, grožđica i vrhnja i savršeno je prikladan za ukrašavanje uskrsnog stola, ali i druge posebne prilike.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

300 goštrog brašna
30 mlmlijeka sobne temperature
7 gsuhog kvasca
1 žlicašećera u prahu
3jaja
150 gmaslaca sobne temperature

Nadjev

200 gsvježeg sira, dobro ocijeđenog
3žumanjka
3 žlicešećera
100 ggrožđica
15 mllikera od naranče ili ruma (možete izostaviti)
1 žličicaarome vanilije

Premaz

1žumanjak
1 žličicamlijeka
korica jedne naranče
10 gmaslaca, narezanog na kockice

Priprema

1Pripremite tijesto

Stavite brašno, mlijeko, kvasac i šećer u zdjelu električne miješalice opremljene nastavkom za tijesto. Miksajte na srednjoj brzini dok se smjesa ne sjedini, zatim dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksati dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki zdjele.


Kada se tijesto počne odvajati, počnite dodavati maslac narezan na kockice, kockicu po kockicu, pazeći da je svaki dodatak dobro uklopljen u smjesu.


Ukoliko nemate samostojeći mikser s nastavkom za tijesto, možete umijesiti tijesto rukama, dodajući maslac kockicu po kockicu i osiguravajući da se svaka kockica maslaca dobro sjedini s tijestom prije nego što dodate sljedeću. Mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično, otprilike 10-15 minuta.


Pokrijte i ostavite da se diže jedan i pol do dva sata na toplom mjestu.


Nakon što se tijesto diglo, stavite ga u hladnjak na dva do tri sata ili preko noći.


2Pripremite nadjev

Kako biste pripremili nadjev, sve sastojke dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.


3Oblikujte tijesto

Podijelite tijesto na dva dijela. Namastite kalup za torte veličine 26 cm i uklonite mu dno.


Razvaljajte jednu polovicu tijesta u krug nešto veći od kalupa i stavite ga na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Kalup bez dna položite preko tijesta (višak tijesta ćete kasnije odrezati).


Podijelite preostalu polovicu tijesta na dva dijela. Razvaljajte ih u dva dugačka valjka, veličine otprilike 85-90 cm. Lagano ih uvijte zajedno, ostavljajući prostora za širenje tijesta. Stavite uvijeno tijesto unutar kalupa, formirajući lijep rub oko oko stranica.


4Ulijte nadjev

Pomiješajte žumanjak i mlijeko za premaz pa dobivenom smjesom premažite obrub. Zatim ulijte nadjev i po vrhu pospite narančinu koricu i maslac narezan na kockice.


5Ispecite u pećnici

Pecite 25 do 35 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 190°C. Dok nadjev ne postane mekan i klimav u sredini. Ako tijesto počne previše tamniti, prekrijte ga folijom.


6Poslužite

Ohladite na žičanoj rešetki, odrežite višak tijesta oko kalupa pa pažljivo uklonite kalup.


Poslužite za desert ili kao poslasticu za doručak.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.