Šarena potica

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
3h
KompliciranostTežina
Cijena
Šarena potica by Karlo Klasić/Index Karlo Klasić/Index

Recept iz stare bilježnice s receptima.

Sastojci

Broj porcija
36

Dizano tijesto

600 gglatkog brašna
50 mlulja (suncokretovo ili biljno)
1 prstohvatsoli
1 kockasvježeg kvasca
3žumanjka
250 mlmlijeka
3 žlicešećera

Žuti biskvit

3jaja
180 gšećera
180 goštrog brašna
6 žlicavode
0,5 vrećicepraška za pecivo

Tamni biskvit

3jaja
180 gšećera
180 goštrog brašna
6 žlicavode
0,5 vrećicepraška za pecivo
2 žlicekakaa (gorkog, za kolače)

Nadjev

200 gmljevenih oraha
200 gšećera
800 gsvježeg sira
1 žlicaruma

Priprema

1 Dizano tijesto

U toplom mlijeku sa šećerom dignite razmrvljeni kvasac, neka se zapjeni na sobnoj temperaturi, oko 10 minuta.


U veliku posudu stavite brašno (ostavite trećinu za dodavanje kroz proces miješenja tijesta) pa ulijte zapjenjeni kvasac, pa dodajte i ostale sastojke za dizano tijesto.


Počnite miješati prvo drvenom kuhačom da se sve spoji, a zatim dodajte malo po malo ostatak brašna i zamijesite glatko tijesto. Ostavite na toplom pokriveno čistom kuhinjskom krpom neka se diže, a vi se bacite na pripremu biskvita.


2 Žuti biskvit

Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa od bjelanjaka tucite snijeg, te malo po malo dodajte šećer. Kad nastane čvrst i sjajan snijeg, gotovo je.


Umiješajte žumanjke i ostale sastojke. U lim za pečenje - dimenzija otprilike 30x40 cm (u kojem ćete peći i poticu) stavite papir za pečenje pa izlijte smjesu. Pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta, provjerite čačkalicom. Ohladite.


3 Tamni biskvit

Ponovite postupak kao sa žutim biskvitom, samo što u ovaj biskvit ide i kakao. Ohladite biskvit kad se ispeče.


4 Nadjev

Ovaj je korak vrlo jednostavan - samo izmiješajte sve sastojke.


5 Slaganje i pečenje

Dizano tijesto razvaljajte da bude dvostruko šire od širine lima za pečenje u kojem ste pekli biskvite i u kojem ćete peći poticu.


Stavite u nauljen lim, a krajevi neka vise van. Premažite ravnomjernom trećinom nadjeva od sira i oraha, pa stavite žuti biskvit.


Premažite drugom trećinom nadjeva pa stavite tamni biskvit. Opet premažite nadjevom pa poklopite krajevima dizanog tijesta koje je virilo van iz lima za pečenje.


Pecite na 200 stupnjeva oko 45 minuta, pa izvadite iz pećnice i okrenite naopačke (da bi se gornja strana izravnala). Režite tek kad se dobro ohladi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.