Čoko-nugat kuglice

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Čoko-nugat kuglice by Shutterstock Shutterstock

Čoko-nugat kuglice su ukusne, kremaste slastice s naglašenim okusom lješnjaka i čokolade. Priprema je prilično jednostavna, ali kuglice se moraju konzumirati hladne iz hladnjaka.

Sastojci

Broj porcija
40

Smjesa

250 mlmlijeka
1 vrećicapudinga od lješnjaka
2 žlicešećera
100 gmaslaca
3 žliceNutelle
100 gtostiranih mljevenih lješnjaka
100 gmljevenih petit keksa

Čokoladna glazura

100 gčokolade za kuhanje
100 gmliječne čokolade
60 gmaslaca
1 žlicaulja

Priprema

1Pripremite lješnjake

Prvo pecite lješnjake u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, otprilike 15 minuta. Za vrijeme pečenja ih barem jednom malo protresite kako bi se ravnomjernije ispekli.


Ogulite ih od ljuske i usitnite pomoću mlinca ili električne sjeckalice.


2Skuhajte puding

U malo mlijeka razmutite puding, a ostatak mlijeka u loncu pomiješajte sa šećerom i zagrijte do vrenja.


Razmućeni puding postepeno u tankom mlazu ulijte u mlijeko koje ključa, sve vrijeme miješajući pjenjačom.,


Maknite s vatre kad se zgusne.


3Dodajte ostale sastojke

Odmah u vrući puding umiješajte maslac i Nutellu, pa dodajte mljevene lješnjake i kekse. Žlicom sve dobro izmiješajte u kompaktnu smjesu.


4Ohladite u hladnjaku

Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na barem 1-2 sata, kako bi se smjesa malo ohladila i stegnula.


5Oblikujte kuglice

Iz ohlađene smjese žličicom vadite male hrpice pa ih rukama oblikujte u kuglice jednake veličine.


Oblikovane kuglice slažite na pladanj. Kada ste oblikovali sve kuglice, stavite ih u hladnjak dok pripremate čokoladnu glazuru.


6Pripremite čokoladnu glazuru

U jedan lončić stavite obje vrste čokolade izlomljene na kockice, maslac i ulje, te zagrijavajte na najmanjoj vatri dok se sve ne otopi i sjedini u glatku i sjajnu glazuru.


7Umočite kuglice u glazuru

Ohlađene kuglice vilicom pažljivo spuštajte u glazuru i uz pomoć žlice ih "okupajte" čokoladom sa svih strana. Pustite da se sa vilice ocijedi što više čokolade pa kuglice slažite na pladanj obložen papirom za pečenje.


8Ukrasite kuglice

Višak glazure stavite u prozirnu vrećicu, odrežite joj vrh pa prošarajte i ukrasite kuglice po želji.


9Ohladite u hladnjaku

Gotove kuglice stavite u hladnjak kako bi se dobro ohladile i glazura stegnula.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.