Tijesto s vrućom vodom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
20min
KompliciranostTežina
Cijena
Tijesto s vrućom vodom by Shutterstock Shutterstock

Ovo tradicionalno tijesto savršeno je za sve vrste slanih pita engleskog i američkog tipa. Može se koristiti s različitim nadjevima poput mesa, povrća, gljiva ili kombinacija istih.


Svojom čvrstoćom i elastičnošću idealno je za oblikovanje u duboke okrugle pite ili čak u štruce. Bez obzira želite li klasičnu englesku pitu s mesom ili rustikalnu pitu sa sezonskim povrćem, ovo tijesto pruža odličnu osnovu za razne kulinarske kreacije.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

480 gglatkog brašna
1 žličicasoli
230 mlvode
120 gmaslaca

Premaz od jaja

1žumanjak
1 žlicavode

Priprema

1Pripremite tijesto

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol te napravite udubinu u sredini.


U srednje velikom loncu zagrijte vodu i maslac dok se maslac ne otopi. Stalno miješajte.


Ulijte tekućinu u udubinu brašna. Mijesite dok tijesto ne postane ravnomjerno vlažno i dovoljno hladno da se udobno može rukovati njime.


Izvadite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i malo ga mijesite.


Odvojite trećinu za površinsku koru i stavite je na toplo mjesto.


2Oblikujte duboku pitu

Veliki komad tijesta razvaljajte u krug promjera 33 cm.


Prebacite ga u duboku okruglu posudu za pečenje promjera 23 ili 25 cm i utisnite prstima u dno, ostavljajući oko 1 cm preko ruba.


Dodajte nadjev po želji.


3Dodajte gornju koru

Razvaljajte odvojeni dio tijesta (koji ste stavili na toplo mjesto) u oblik koji odgovara vašoj posudi za pečenje.


Prekrijte nadjev s tim tijestom.


Pritisnite rubove gornjeg i donjeg tijesta zajedno kako biste ih spojili. Napravite nekoliko malih rezova na gornjem dijelu tijesta kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja.


4Pripremite za pečenje

Premažite gornji dio pite s mješavinom žumanjka i vode kako bi pita dobila zlatno-smeđu boju tijekom pečenja.


5Pecite u pećnici

Stavite pitu u prethodno zagrijanu pećnicu. Temperatura i vrijeme pečenja ovisit će o specifičnom receptu i vrsti nadjeva.


Pečenje je gotovo kada je pita zlatno-smeđa.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.