U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol te napravite udubinu u sredini.
U srednje velikom loncu zagrijte vodu i maslac dok se maslac ne otopi. Stalno miješajte.
Ulijte tekućinu u udubinu brašna. Mijesite dok tijesto ne postane ravnomjerno vlažno i dovoljno hladno da se udobno može rukovati njime.
Izvadite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i malo ga mijesite.
Odvojite trećinu za površinsku koru i stavite je na toplo mjesto.
Veliki komad tijesta razvaljajte u krug promjera 33 cm.
Prebacite ga u duboku okruglu posudu za pečenje promjera 23 ili 25 cm i utisnite prstima u dno, ostavljajući oko 1 cm preko ruba.
Dodajte nadjev po želji.
Razvaljajte odvojeni dio tijesta (koji ste stavili na toplo mjesto) u oblik koji odgovara vašoj posudi za pečenje.
Prekrijte nadjev s tim tijestom.
Pritisnite rubove gornjeg i donjeg tijesta zajedno kako biste ih spojili. Napravite nekoliko malih rezova na gornjem dijelu tijesta kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja.
Premažite gornji dio pite s mješavinom žumanjka i vode kako bi pita dobila zlatno-smeđu boju tijekom pečenja.
Stavite pitu u prethodno zagrijanu pećnicu. Temperatura i vrijeme pečenja ovisit će o specifičnom receptu i vrsti nadjeva.
Pečenje je gotovo kada je pita zlatno-smeđa.