Krumpir dauphinoise

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Krumpir dauphinoise by Shutterstock Shutterstock

Kao bogat i ugodan prilog, dauphinoise krumpir je jednostavno nepobjediv. Ovo klasično francusko jelo počinje se pripremati narezanim krumpirom koji se kuha u mješavini vrhnja i mlijeka na štednjaku (neki ga samo prelijevaju prije pečenja). Smjesa se prebaci u plitku posudu za pečenje i posipa Gruyère sirom.


Muškatni oraščić, klasičan začin za kremasta jela, nariba se najčešće preko gotovog jela neposredno prije posluživanja. Krumpir dauphinoise dekadentan je prilog za posebne prilike, od Uskrsa do blagdana, i jelo koje svako druženje čini posebnim. A može poslužiti i za jednu lijepu subotu ili nedjelju i ručak kakav svatko tu i tamo zaslužuje.

Sastojci

Broj porcija
8
1 žlicamaslaca
1,5 kgkrumpira
500 mlslatkog vrhnja
300 mlmlijeka
1 režanjčešnjaka
1 žličicasoli
mljeveni bijeli papar
100 gGruyere sira
navrh noža svježe naribanog muškatnog oraščića

Priprema

1 Pripremite krumpir

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Premažite maslacem dno i stranice vatrostalne posude za pečenje. Ogulite krumpir i narežite ga na ploške debljine pola cm.


Zakuhajte vrhnje, mlijeko i češnjak. Dodajte krumpir i prokuhajte uz miješanje.


Dodajte sol i papar i nastavite pirjati, povremeno miješajući, dok krumpir ne omekša, 20 minuta. 


2 Zapecite sve skupa

Rupičastom žlicom premjestite polovicu krumpira u pripremljenu posudu za pečenje i pospite polovicom sira.


Dodajte preostali krumpir u posudu za pečenje i prelijte dovoljno smjese vrhnja preko krumpira samo da prekrije. Pospite preostalim sirom.


Pecite dok ne postane zlatno-smeđe na vrhu, 40 do 45 minuta. Kad je pečeno, naribajte preko muškatni oraščić.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.