Ukiseljeni motar na dalmatinski način

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Ukiseljeni motar na dalmatinski način by Shutterstock Shutterstock

Motar se može sitno nasjeckati i dodati salatama, ribljim jelima ili kao mirisni dodatak maslinovom ulju, a u nekim krajevima sušeni i usitnjeni listovi dodaju se ribljim juhama ili marinadama. Ipak, najpoznatiji je ukiseljeni motar.


Listovi se prvo operu, kratko prokuhaju ili blanširaju, pa se slažu u staklenke i preliju mješavinom vinskog octa, vode i začina (lovor, papar, češnjak). Tako ukiseljen motar je izvrstan uz pečenu ili prženu ribu, meso s roštilja ili u sendvičima.

Sastojci

Broj porcija
4
500 gsvježeg motara
500 mlvinskog octa
500 mlvode
1 žlicakrupne morske soli
zrna crnog papra
3 listalovora
3 režnjačešnjaka (po želji)

Priprema

1 Pripremite motar

Operite motar u hladnoj vodi kako biste uklonili sol i eventualne nečistoće. Odrežite tvrđe donje dijelove stabljike.


2 Blanširajte

Zakuhajte vodu bez soli. Ubacite motar u kipuću vodu na 2 minute, a zatim ga odmah prebacite u posudu s hladnom vodom ili ledom. Ocijedite i ostavite da se osuši na kuhinjskoj krpi.


3 Zakuhajte vodu s octom

U loncu zakuhajte vodu, ocat, sol, papar, lovor i prepolovljeni češnjak (ako ga koristite). Nakon što zavre, maknite s vatre.


4 Ulijte u staklenke

Motar slažite u sterilizirane staklenke. Prelijte ga vrućom tekućinom tako da bude potpuno potopljen. Zatvorite staklenke i okrenite ih naopako na nekoliko minuta ili ih pasterizirajte 10 minuta u vodi.


5 Ostavite da odstoji

Ostavite da odstoji najmanje 2–3 tjedna kako bi razvio puni okus.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.