Esterhazy torta

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Esterhazy torta by Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Torta koju nam je "ostavila" mađarska plemićka obitelj pravi se bez brašna, a specifična je po mrežastom ukrasu od čokolade.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

8bjelanjaka
170 gšećera
200 gmljevenih oguljenih badema

Krema

250 mlmlijeka
8žumanjaka
150 gmaslaca
150 gšećera u prahu
50 gGussnela
1 vrećicavanilin šećera

Priprema

1 Napravite tijesto

Bjelanjke istucite u snijeg pa pomalo dodajte oguljene mljevene pečene bademe i šećer. Od te smjese ispecite 6-7 okruglih listova oblatni zlatnožute boje.


Kore pecite na 100 stupnjeva najmanje 60 minuta, a bilo bi idealno da se nakon toga suše preko noći.


2 Napravite kremu

Gussnel izmiješajte s malo hladnog mlijeka, a zatim ga dodajte preostalom mlijeku zajedno sa šećerom, žumanjcima i vanilin šećerom. Kuhajte na pari neprestano miješajući, a zatim ohladite kremu.


Maslac pjenasto umutite, a zatim ga dodajte ohlađenoj kremi, žlicu po žlicu. Kremom premažite listove oblatnih, a najgornji list oblatne premažite bijelom šećernom glazurom.


3 Poslužite

Na samom kraju prije posluživanja, čokoladnom glazurom napunite papirnati tuljak, pa iscrtajte mrežasti ukras.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.