Pajgle s makom

Vrijeme pripremePriprema
1h 10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Pajgle s makom by Shutterstock Shutterstock

Pajgle su omiljena slastica iz susjedne Srbije - podsjećaju na buhtle ili kifle, a mogu se puniti nadjevom od maka ili oraha.

Sastojci

Broj porcija
16

Tijesto

260 gbrašna
80 gmaslaca
50 gmasti
1jaje
50 mlmlijeka
ekstrakt vanilije
5 gsvježeg kvasca
korica od pola limuna
korica od pola naranče
25 gšećera u prahu

Nadjev

120 mlvode
130 gšećera
30 ggrožđica
210 gmaka
30 gmljevenog keksa
korica od pola limuna
korica od pola naranče

Priprema

1 Napravite tijesto

Prosijte brašno u zdjelu i stavite u hladnjak. Maslac narežite na sitno i pripremite mast.


Odvojite bjelanjak od žumanjka pa u žumanjak dodajte mlijeko, ekstrakt vanilije, mrvljeni kvasac i naribanu koricu od pola limuna i pola naranče. Miješajte dok se kvasac ne otopi.


Ohlađeno brašno izvadite iz hladnjaka, dodajte mu šećer u prahu i malo soli, a zatim i maslac i mast. Dodajte i mokre sastojke pa umijesite tijesto. Podijelite ga na četiri dijela i stavite u hladnjak na 30 minuta.


2 Napravite nadjev

Dok se tijesto hladi, napravite nadjev. Skuhajte vodu, grožđice, šećer i koru od pola limuna i pola naranče. Kad voda zavre, maknite s vatre i umiješajte mak i mljeveni keks. Promiješajte i pustite da se ohladi.


3 Napunite tijesto

Svaki dio tijesta podijelite na još četiri dijela (ukupno ćete imati 16 loptica). Svaku lopticu izvaljajte u oblik pravokutnika i na sredinu svakog stavite žlicu nadjeva. Formirajte u kiflu.


4 Ispecite

Svaku kiflu stavite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite žumanjkom i ostavite 15 minuta da se žumanjak osuši. Ponovite postupak, a nakon 15 minuta još jednom premažite bjelanjkom. Nakon 15 minuta stavite u pećnicu. Pecite 20 minuta na 170 stupnjeva.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi