Aromatični rižoto s Jakobovim kapicama

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Aromatični rižoto s Jakobovim kapicama by Sanjin Kaštelan Sanjin Kaštelan

Dobili smo recepte s kulinarskih duela na EU Adventu u Zagrebu, kuhali su Mario Mandarić, Damir Tomljanović i Ivan Pažanin.

Sastojci

Broj porcija
2
2 žlicemaslinovog ulja
1crveni luk
300 griže arborio
200 mlbijelog vina
1 lpovrtnog temeljca
smeđi šampinjoni
sol, papar
60 gribanog parmezana
1limun (sok i korica)
1/2 vezice peršina
4 žlicesjeckanog vlasca
500 gJakobovih kapica

Priprema

1 Dinstajte povrće

Najprije stavite temeljac da se ugrije. U tavi ugrijte maslinovo ulje i dodajte nasjeckani luk i šampinjone narezane na trake te dinstajte dok luk ne omekša.


2 Ubacite rižu

Dodajte rižu i dinstajte uz miješanje dok riža ne pobijeli i ne počne pucketati pa zalijte vinom i kuhajte dok vino ne ispari stalno miješajući.


3 Podlijevajte

Riži polako dodajte vreli temeljac, po oko 100 ml, i kuhajte uz stalno miješanje, a sljedeću tekućinu dodajte tek kada se prethodna ukuha. Ovaj proces će trajati 18 do 20 minuta.


Ako vam se riža čini još sirova, a nestalo vam je temeljca - slobodno koristite vrelu vodu.


4 Dodajte parmezan i začine

Gotovi rižoto skinite s vatre i umiješajte parmezan, sol, papar, sjeckani peršin, vlasac, sok i koricu limuna. Ostavite neka tako stoji 5-6 minuta.


5 Pripremite Jakobove kapice

U međuvremenu u tavu ulijte žlicu maslinovog ulja i ugrijte. Jakobove kapice posolite i popaprite pa ih pržite 2-3 minute, okrenite ih i pržite s druge strane 1 minutu.


Gotove Jakobove kapice poslužite na posteljici od aromatičnog rižota.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.