Najprije stavite temeljac da se ugrije. U tavi ugrijte maslinovo ulje i dodajte nasjeckani luk i šampinjone narezane na trake te dinstajte dok luk ne omekša.
Dodajte rižu i dinstajte uz miješanje dok riža ne pobijeli i ne počne pucketati pa zalijte vinom i kuhajte dok vino ne ispari stalno miješajući.
Riži polako dodajte vreli temeljac, po oko 100 ml, i kuhajte uz stalno miješanje, a sljedeću tekućinu dodajte tek kada se prethodna ukuha. Ovaj proces će trajati 18 do 20 minuta.
Ako vam se riža čini još sirova, a nestalo vam je temeljca - slobodno koristite vrelu vodu.
Gotovi rižoto skinite s vatre i umiješajte parmezan, sol, papar, sjeckani peršin, vlasac, sok i koricu limuna. Ostavite neka tako stoji 5-6 minuta.
U međuvremenu u tavu ulijte žlicu maslinovog ulja i ugrijte. Jakobove kapice posolite i popaprite pa ih pržite 2-3 minute, okrenite ih i pržite s druge strane 1 minutu.
Gotove Jakobove kapice poslužite na posteljici od aromatičnog rižota.