Kremasti povrtni rižoto

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Kremasti povrtni rižoto by Shutterstock Shutterstock

Rižoto je tradicionalno talijansko jelo koje se sastoji od riže i temeljca, s dodatkom mesa, ribljih plodova ili povrća, koje je uvijek obilno začinjeno parmezanom. U ovoj verziji odlučili smo se za laganu vegetarijansku opciju.

Sastojci

Broj porcija
4
900 mlvrućeg povrtnog temeljca
30 mlmaslinovog ulja
160 gcvjetova brokule, nasjeckanih
120 gpaprike, tanko nasjeckane
¼ žličicesoli
¼ žličicepapra
120 gljutike, tanko nasjeckane
180 garborio riže
60 mlsuhog bijelog vina
20 gparmezana, naribanog
1 žlicasvježeg peršina, nasjeckanog

Priprema

1 Zagrijte temeljac

U loncu, na srednje jakoj vatri, zagrijte povrtni temeljac do vrenja, smanjite vatru i krenite pripremati povrće.


2 Pirjajte povrće

Na srednje jakoj vatri zagrijte 15 ml maslinovog ulja i dodajte cvjetove brokule i papriku. Začinite sa soli i paprom i poklopite. Pirjajte dok povrće ne omekša, otprilike 4 do 5 minuta. Prebacite na tanjur, a tavu vratite na vatru.


3 Pržite ljutiku

Zagrijte ostatak maslinovog ulja pa dodajte nasjeckanu ljutiku te ju pržite dok ne omekša, otprilike 1 do 2 minute. 


4 Pržite rižu

Dodajte rižu i pržite 1 minutu uz povremeno miješanje. Ulijte bijelo vino i kuhajte dok se tekućina ne upije, otprilike 1 do 2 minute.


5 Kuhajte rižoto

Postepeno dodavajte vrući povrtni temeljac, neprestano miješajući. Svaki put kad riža upije tekućinu dodajte je još malo, postupak ponavljajte dok se riža ne skuha, a za to će vam biti potrebno otprilike 15 do 20 minuta. Rižoto sklonite s vatre i začinite sa soli i paprom. Umiješajte parmezan i povrće.


6 Poslužite

Poslužite u dublje posude i pospite sjeckanim peršinom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.