Starinska osinja gnijezda

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Starinska osinja gnijezda by youtube
Starinska osinja gnijezda

Starinska osinja gnijezda - kažu da su porijeklom iz Mađarske gdje se zovu Darázsfészek, a ja ih pamtim po bezbrižnim nedjeljama iz djetinjstva kad me ujutro budio miris vanilije i svježe pečenog slatkog tijesta. Nadjev je uvijek bio s orasima i niti jedan drugi mi ne odgovara u njima.

Sastojci

Broj porcija
15

Tijesto

600 gglatkog brašna
250 mlmlijeka
4 žlicešećera
1vanilin šećer
1jaje
100 mlulja
1 vrećicasuhog kvasca

Nadjev

150 gmaslaca
150 gšećera
1vanilin šećer
250 gmljevenih oraha

Preljev

250 mlmlijeka

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Kvasac aktivirajte u malo šećera i mlijeka.


U posudu dodajte ulje, jaje, mlijeko i aktivirani kvasac i ostatak brašna te zamijesite tijesto.


Pokrijte ga i ostavite na toplom oko sat vremena da se digne.


2 Oblikujte osinja gnijezda

Tijesto razvaljajte na prst debljine, pa posipajte mljevenim orasima, šećerom i naribajte maslac.


Pažljivo zarolajte i režite koncem. Slažite u nauljen pleh za pečenje.


3 Ispecite i prelijte mlijekom

Pecite na 200 stupnjeva oko pola sata (svakako ih držite na oku da vam ne izgore).


Čim su pečena, osinja gnijezda prelijte mlijekom i vratite u ugašenu pećnicu na par minuta da se mlijeko upije.

....i malo Tonke
....i malo Tonke
Glazbenica čija je najveća strast kuhanje. :)