Repina pogača

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 10min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Repina pogača by Slatka kuharica Slatka kuharica

U epizodi Slatke kuharice Petra Jelenić zaputila se u Međimurje, točnije Štrigovu, gdje je naučila kako se priprema tradicionalna pogača sa sjevera Hrvatske, prema receptu koji se nekoć koristio.

Sastojci

Broj porcija
16

Tijesto

400 gglatkog brašna
40 gulja
4 gsoli
200 gmlake vode

Nadjev

200 gkosane masti (slanina)
1.5 kg repe (900 g očišćene i naribane)
1jaje
1žumanjak
500 gsvježeg kravljeg sira
500 gkiselog vrhnja

Priprema

1 Pripremite tijesto

Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu pa ju stavite u uljem namašćenu posudu. Premažite uljem pokrijte folijom i ostavite da odmori 1 sat. U međuvremenu napravite nadjev.


2 Pripremite nadjev

Repu očistite, ogulite pa naribajte. Kosanu mast lagano zagrijavajte dok voda ne ispari i komadići špeka malo dobiju boju. Maknite sa strane da se hladi.


Zakipite vodu, dodajte sol i ribanu repu. Prokuhajte desetak minuta.


Pomiješajte jaje, žumanjak i sir. Dodajte 3 žlice pečene kosane masti i 100 g kiselog vrhnja. Promiješajte. Repu procijedite i pustite da se malo ohladi, pa umiješajte u smjesu sa sirom.


3 Pripremite savijaču i ispecite

Razvucite vučeno tijesto pa poškropite s otopljenom kosanom masti. Rasporedite nadjev pa savijte savijaču. Podijelite savijaču na jastučiće, razrežite i složite u dva lima za pečenje namašćena kosanom masti.


Na svaki jastučić stavite malo”čvarčića”, polijte kiselim vrhnjem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 40 minuta do zlatno smeđe boje. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.