Gregada iz Kaisera

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Gregada iz Kaisera by Foto: Hana Kajari/Index Foto: Hana Kajari/Index
Gregada iz Kaisera by Foto: Hana Kajari/Index Foto: Hana Kajari/Index
Gregada iz Kaisera by Foto: Hana Kajari/Index Foto: Hana Kajari/Index
Gregada iz Kaisera by Foto: Hana Kajari/Index Foto: Hana Kajari/Index
Gregada iz Kaisera by Foto: Hana Kajari/Index Foto: Hana Kajari/Index

Imamo recept za gregadu iz poznatog zagrebačkog ribljeg restorana Kaiser.

Sastojci

Broj porcija
4
500 gcrvenog luka narezanog na ploške
300 gmrkve
100 gsvježeg lista peršina
4 režnjačešnjaka
500 gkrumpira na ploške
1,5 kgbijele, jadranske, divlje, svježe ribe
60 mlkonjaka ili boljeg vinjaka
400 mlbijelog vina visoke svježine i ugodnih aroma (u ovom slučaju žuti muškat)
250 mlmaslinovog ulja
400 gkvarnerskog škampa
300 gvongola ili brbavica (prema dnevnoj nabavci)
sol, papar
700 mlvode

Priprema

1 Pirjajte povrće

Na zagrijano maslinovo ulje stavite ploške crvenog luka debljine 3 do 4 mm i pirjajte oko 3 minute, a nakon toga stavite mrkvu narezanu na tanje kolutiće.


2 Podlijte vinom

Pirjajte još oko 3 minute i zatim dodate krumpir narezan na ploške i podlijte s bijelim vinom te dodajte sitno sjeckani češnjak.


3 Kuhajte

Posipajte sjeckanim peršinovim listom, posolite i popaprite po želji. Poklopite i kuhajte na pojačanoj vatri 10 minuta.


4 Dodajte ribu

Otklopite, dodajte očišćenu ribu narezanu na komade (npr. riba od 1.5 kg narezana na 4 komada), dodajte i škampe i vongole na način da ih posložite na pirjano povrće, prelijte konjakom i maslinovim uljem.


5 Skuhajte do kraja

Podlijte vodom, poklopite i kuhajte na jakoj vatri 10 do 15 minuta, ovisno o debljini ribe.


Ne miješajte ništa u loncu, samo horizontalno protresite lonac tu i tamo da se sadržaj ne zalijepi za dno.


Gotovo je kada dobijete ugušćeni, žućkasti toč i kada su krumpir i riba kuhani.