Orahnjača i makovnjača po starinskom receptu

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Orahnjača i makovnjača po starinskom receptu by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović
Orahnjača i makovnjača po starinskom receptu by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović

Orehnjača i makovnjača po starinskom receptu, u ovoj verziji s domaćim kvascem. Recept naše čitateljice Vanje Vukadinović iz Facebook grupe Index recepti: Što ste danas kuhali?

Sastojci

Broj porcija
16

Tijesto

600 gbrašna
450 mlmlijeka
100 gšećera
80 gmaslaca
2žumanjka
1 žličicasoli
120 gčvrstog, bijelog startera (domaćeg kvasca)
naribana limunova korica

Nadjev od oraha

300 gmljevenih oraha
250 mlkipućeg mlijeka
100 gšećera
snijeg od bjelanjaka
naibana limunova korica
grožđice natopljene u rum (po želji)

Nadjev od maka

200 gmljevenog maka
250 mlkipuće g mlijeka
100 gšećera
snijeg bjelanjka

Priprema

1 Pripremite tijesto

Umijesite sve osim maslaca do glatke teksture, a onda dodajte i omekšali maslac i mijesite još 10-15 minuta. Pokrijte tijesto i ostavite da malo naraste pa spremite na hladnu fermentaciju.


Možete ostaviti da se udvostruči i bez hladne fermentacije idete na sljedeći korak.


2 Pripremite nadjeve

Pomiješajte orahe sa šećerom i prelijte kipućim mlijekom. Dodajte limunovu koricu i ostavite da se ohladi. U hladnu smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka. Isto tako pripremite nadjev od maka.


3 Razvaljajte tijesto i stavite nadjeve

Tijesto podijelite na dva dijela i oblikujte pravokutnik. Na svako tijesto rasporedite nadjeve. Zarolajte i stavite štruce na papir za pečenje u lim za pečenje.


Pokrijte i ostavite da se diže još sat ili dva ako je iz hadnjaka ili 30 minuta ako je toplo tijesto. Premažite jajetom i izbodite drvenim štapićem na par mjesta.


4 Pecite

Svaku štrucu pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 35 do 45 minuta. Kada štruce porumene, gotove su. Režite tek kad se ohlade.