Crepes Suzette je tradicionalni francuski desert i receptura za jednostavan, a prepoznatljiv način pripreme slatkih palačinki. Prema legendi, recept je nastao kao slučajnost, pogreška mladog pomoćnika u kuhinji koji je, pripremajući palačinke za princa od Walesa, budućeg kralja Edwarda VII, zapalio i zagorio umak. Princu se takav desert svidio, te je nazvan "Suzette", prema njegovoj pratnji, francuskoj glumici Suzette Reichenberg. Umak se priprema karameliziranjem šećera i maslaca, te dodavanjem soka i likera od naranče.
Miksajte brašno, šećer, sol i ekstrakt vanilije. Dodajte jaja, jedno po jedno, a tijesto miješajte kuhačom dok ne postane glatko.
Na kraju dodajte mlijeko, liker, narančin sok i maslac. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 2 sata.
Palačinke pecite na tavi premazanoj maslacem, neka budu što tanje.
U dubljoj tavi pomiješajte maslac i šećer i na vatri srednje jačine zagrijavajte dok se šećer ne istopi, miješajte cijelo vrijeme. Smanjite vatru, pa dodajte narančin sok i koricu i na kraju liker.
Zagrijavajte dok liker ne ispari.
Palačinke servirajte pa odmah prelijte vrućim umakom - obično se serviraju po dvije palačinke.
Po želji servirajte uz sladoled od vanilije, a možete naribati svježu koricu naranče ili dekorirati kriškom svježe naranče.
Komentari