Crepes Suzette

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Crepes Suzette  by Shutterstock Shutterstock

Crepes Suzette je tradicionalni francuski desert i receptura za jednostavan, a prepoznatljiv način pripreme slatkih palačinki. Prema legendi, recept je nastao kao slučajnost, pogreška mladog pomoćnika u kuhinji koji je, pripremajući palačinke za princa od Walesa, budućeg kralja Edwarda VII, zapalio i zagorio umak. Princu se takav desert svidio, te je nazvan "Suzette", prema njegovoj pratnji, francuskoj glumici Suzette Reichenberg. Umak se priprema karameliziranjem šećera i maslaca, te dodavanjem soka i likera od naranče.

Sastojci

Broj porcija
6

Palačinke

500 gglatkog brašna
200 gšećera
1 prstohvatsoli
nekoliko kapi arome vanilije
8jaja
750 mlmlijeka
1 žlicaCuracao likera od naranče ili nekog drugog
2naranče, sok
25 gmaslaca

Umak

50 gšećera
50 gmaslaca
2naranče, sok i korica
Curacao likera od naranče ili nekog drugog

Priprema

1 Pripremite smjesu za palačinke

Miksajte brašno, šećer, sol i ekstrakt vanilije. Dodajte jaja, jedno po jedno, a tijesto miješajte kuhačom dok ne postane glatko.


Na kraju dodajte mlijeko, liker, narančin sok i maslac. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 2 sata.


2 Ispecite palačinke

Palačinke pecite na tavi premazanoj maslacem, neka budu što tanje.

3 Pripremite umak

U dubljoj tavi pomiješajte maslac i šećer i na vatri srednje jačine zagrijavajte dok se šećer ne istopi, miješajte cijelo vrijeme. Smanjite vatru, pa dodajte narančin sok i koricu i na kraju liker.


Zagrijavajte dok liker ne ispari.


4 Poslužite

Palačinke servirajte pa odmah prelijte vrućim umakom - obično se serviraju po dvije palačinke.


Po želji servirajte uz sladoled od vanilije, a možete naribati svježu koricu naranče ili dekorirati kriškom svježe naranče.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.