Juneći rižoto s vrganjima

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Juneći rižoto s vrganjima by Marina Gašpar Prskalo Marina Gašpar Prskalo
Juneći rižoto s vrganjima by Marina Gašpar Prskalo Marina Gašpar Prskalo
Juneći rižoto s vrganjima by Marina Gašpar Prskalo Marina Gašpar Prskalo

Čitateljica Marina Gašpar Prskalo je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila pravi jesenski recept, za juneći rižoto s vrganjima.

Sastojci

Broj porcija
4
5ljutika
3 režnjačešnjaka
600 gteleće lopatice
malo soli
malo papra
malo ružmarina
1 šalica + 8 žlicariže
50 mlvina
nekoliko vrganja
1 žlicamaslaca
sjeckani peršin
malo ribanca

Priprema

1 Dinstajte ljutiku i češnjak

Na suncokretovom ulju izdinstajte sitno nasjeckane ljutike i češnjak pa na to dodajte teleću lopaticu narezanu na manje kockice.


"Ostavila sam na mesu i ono malo masnoće što je bilo, nisam ju skidala", kaže naša čitateljica.


2 Začinite i podlijte vodom

Sve to začinite solju, paprom i s malo ružmarina i dinstajte uz povremeno miješanje, sat vremena na srednjoj temperaturi.


"Povremeno sam podlijevala vrućom vodom, jer nisam više imala goveđe juhe koju inače držim u zamrzivaču da imam za ovakve stvari", kaže čitateljica, a vi po izboru možete koristiti ili goveđi temeljac ili vodu.


3 Dodajte rižu

Pustite da tekućina ispari pa dodajte šalicu i pol riže. Dio tave oslobodite da riža bude direktno na vatri i da se minutu-dvije tostira. Nakon toga sve izmiješajte i miješajte bez prestanka sljedećih 10 do 12 minuta.


4 Podlijte vinom i dodajte vrganje

Zatim dodajte vino, a dalje, kako tekućina hlapi, dodajte pola šalice vruće vode, po potrebi i više. Kada je riža pri kraju, dodajte sjeckane vrganje i kuhajte još pet minuta.


Ugasite vatru, dodajte žlicu maslaca i dobro promiješajte kako bi se sve skupa povezalo i postalo kremasto.


"Imala sam jedan krasan vrganj, njega sam izrezala i na maloj tavici odvojeno popržila na malo maslaca oko dvije minute, posolila i popaprila. Kad je rižoto gotov, dodala sam sjeckanog peršina, malo ribanca i gore poslagala šnitice poprženog vrganja", napisala je na kraju čitateljica.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.