Na suncokretovom ulju izdinstajte sitno nasjeckane ljutike i češnjak pa na to dodajte teleću lopaticu narezanu na manje kockice.
"Ostavila sam na mesu i ono malo masnoće što je bilo, nisam ju skidala", kaže naša čitateljica.
Sve to začinite solju, paprom i s malo ružmarina i dinstajte uz povremeno miješanje, sat vremena na srednjoj temperaturi.
"Povremeno sam podlijevala vrućom vodom, jer nisam više imala goveđe juhe koju inače držim u zamrzivaču da imam za ovakve stvari", kaže čitateljica, a vi po izboru možete koristiti ili goveđi temeljac ili vodu.
Pustite da tekućina ispari pa dodajte šalicu i pol riže. Dio tave oslobodite da riža bude direktno na vatri i da se minutu-dvije tostira. Nakon toga sve izmiješajte i miješajte bez prestanka sljedećih 10 do 12 minuta.
Zatim dodajte vino, a dalje, kako tekućina hlapi, dodajte pola šalice vruće vode, po potrebi i više. Kada je riža pri kraju, dodajte sjeckane vrganje i kuhajte još pet minuta.
Ugasite vatru, dodajte žlicu maslaca i dobro promiješajte kako bi se sve skupa povezalo i postalo kremasto.
"Imala sam jedan krasan vrganj, njega sam izrezala i na maloj tavici odvojeno popržila na malo maslaca oko dvije minute, posolila i popaprila. Kad je rižoto gotov, dodala sam sjeckanog peršina, malo ribanca i gore poslagala šnitice poprženog vrganja", napisala je na kraju čitateljica.