Kroketi od griza i umak od gljiva

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Kroketi od griza i umak od gljiva by Lidija Vulić Ćurić Lidija Vulić Ćurić
Kroketi od griza i umak od gljiva by Lidija Vulić Ćurić Lidija Vulić Ćurić
Kroketi od griza i umak od gljiva by Lidija Vulić Ćurić Lidija Vulić Ćurić

U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali, naša čitateljica Lidija Vulić Ćurić objavila je ovaj klasični ručak, koji je dobio brojne upite za recept.

Sastojci

Broj porcija
4

Kroketi od griza

1 lmlijeka
360 gpšenične krupice
80 gmargarina
3jaja
2 žličicesoli
Krušne mrvice
Masnoća za prženje

Umak od gljiva

Pola bijelog luka
300 gšampinjona
3 žliceglatkog brašna
Sol, papar, mljevena paprika, peršin

Priprema

1 Skuhajte griz

U prokuhano i posoljeno mlijeko zakuhajte griz, pa dodati margarin. Kuhajte dok se ne zgusne i ohladite.


2 Zamijesite krokete

U ohlađen griz dodajte jaja, pa zamijesite. Radnu površinu posipajte krušnim mrvicama, oblikujte dugačak valjak, pa režite krokete. Po potrebi još malo uvaljajte u mrvice.


3 Pržite krokete

Pržite krokete u dubokom ulju.


4 Skuhajte umak

Ispecite meso po izboru, pa na njegovoj masnoći popržite luk. Dodajte gljive (šampinjone), i dinstajte ih 5-6 minuta. Dodajte sol, papar, crvenu papriku i 2-3 žlice brašna. Zalijte vodom, pa kuihajte još 5 minuta. Na kraju dodajte peršin, pa vratite meso u umak.