Marmelada od luka

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Marmelada od luka

Priprema marmelade od luka veoma je jednostavna, a jednom pripremljena marmelada može se iskombinirati s mnogo jela.

Sastojci

Broj porcija
8
2 kgljubičastog luka
140 gmaslaca
4 žlicemaslinovog ulja
140 gšećera
1 žlicasvježeg lista timjana
350 mlvinskog octa
750 mlcrnog vina

Priprema

1Pirjajte luk

Prepolovite i tanko narežite luk. Otopite maslac s uljem. Ubacite luk i dobro ih promiješajte pa pospite šećerom, timijanom i malo soli i papra.


Sve dobro promiješajte i smanjite vatru. Kuhajte otklopljeno 40 do 50 minuta uz povremeno miješanje.


Luk je gotov kada je mekan i ljepljiv i miriše na šećer koji se karamelizira.


Sporo kuhanje je tajna stvarno mekog i ljepljivog luka, stoga nemojte žuriti s ovim dijelom.


2Dodajte vino i nastavite kuhati

Ulijte vino i ocat te pirjajte na jakoj vatri 25 do 30 minuta. Marmelada od luka je gotovo kada povlačenjem žlice po dnu posude otvorite put koji se brzo puni sirupastim sokom.


Ostavite luk da se ohladi pa ga stavite u sterilizirane staklenke i zatvorite. Može se jesti odmah, a čuvati ga možete u hladnjaku do 3 mjeseca.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.