Veganska sarma

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Veganska sarma by Azra Šarac Azra Šarac
Veganska sarma by Azra Šarac Azra Šarac
Veganska sarma by Azra Šarac Azra Šarac

Sarma bez mesa hit je među veganima i vegetarijancima, a iako će mnogi reći da sarma jednostavno nije sarma bez mesa, postoje oni koji se baš i ne bi složili s tom tvrdnjom, dok god je tu kiseli kupus i pire krumpir uz koji se ta sarma posluži.


Recept za vegansku sarmu pronašli smo kod naše čitateljice Azre Šarac, koja ga je podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? - umjesto mesa koristila je crvenu leću koju je pomiješala s rižom, a sve je drugo manje-više isto kao i kod klasične sarme.

Sastojci

Broj porcija
8

Nadjev

100 griže
200 gcrvene leće
50 mlmaslinovog ulja
150 mlpasirane rajčice
1 žlicakoncentrata rajčice
1 žlicamljevenih sjemenki lana
začini po želji (sol, papar, dimljena paprika, češnjak u prahu, slatka mljevena paprika...)

Dodatno

1 glavicakiselog kupusa
1 mala vrećicaribanog kiselog kupusa
biljno ulje
1lovorov list
voda
pasirana rajčica

Priprema

1 Napravite nadjev

Prvo pomiješajte sastojke za nadjev - leću, rižu, maslinovo ulje, pasiranu rajčicu, pastu od rajčice i začine u količinama po želji. Ostavite sa strane dok pripremate kupus.


2 Operite kupus

Glavici kupusa odrežite listove i svaki list operite u vrućoj vodi nekoliko puta. Ako želite da sarme budu manje kisele, kupus ostavite u vreloj vodi desetak minuta. Naribani kupus također operite u vodi.


3 Listove punite nadjevom

Oprane listove napunite nadjevom tako da na svaki list stavite žlicu do dvije nadjeva, zamotate i složite u lonac, jednu sarmu do druge.


4 Skuhajte

Dodajte još malo začina, sol, pasiranu rajčicu, slatke mljevene paprike, lovor, malo ulja, a zatim i ribani kupus i prelijte vodom tako da prekrijete sve sarme. Kuhajte na laganoj vatri 45 minuta.


5 Poslužite

Ako želite malo gušći umak, 5 minuta prije kraja kuhanja u sarme dodajte mješavinu jedne žličice brašna i 100 ml vode. Sarme na kraju poslužite s pire krumpirom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.