Prvo pomiješajte sastojke za nadjev - leću, rižu, maslinovo ulje, pasiranu rajčicu, pastu od rajčice i začine u količinama po želji. Ostavite sa strane dok pripremate kupus.
Glavici kupusa odrežite listove i svaki list operite u vrućoj vodi nekoliko puta. Ako želite da sarme budu manje kisele, kupus ostavite u vreloj vodi desetak minuta. Naribani kupus također operite u vodi.
Oprane listove napunite nadjevom tako da na svaki list stavite žlicu do dvije nadjeva, zamotate i složite u lonac, jednu sarmu do druge.
Dodajte još malo začina, sol, pasiranu rajčicu, slatke mljevene paprike, lovor, malo ulja, a zatim i ribani kupus i prelijte vodom tako da prekrijete sve sarme. Kuhajte na laganoj vatri 45 minuta.
Ako želite malo gušći umak, 5 minuta prije kraja kuhanja u sarme dodajte mješavinu jedne žličice brašna i 100 ml vode. Sarme na kraju poslužite s pire krumpirom.