Namaz od slanine (pešt)

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
10min
KompliciranostTežina
Cijena
Namaz od slanine (pešt) by Shutterstock Shutterstock

Zapešt ili pešt je domaći namaz od slanine koji se nekoć pripremao i jeo na selima, posebno zimi kada je ljudima trebalo više energije. Jednostavno se priprema, a toliko je ukusan da ćete ga poželjeti uvijek imati u hladnjaku.

Sastojci

Broj porcija
6
200 gslanine (dimljene ili svježe, bez kože)
5češnjeva češnjaka
1 žličicasoli
1/2 žličice papra
Malo peršina za dodatnu aromu

Priprema

1 Pripremite slaninu i češnjak

Narežite slaninu na manje komade kako bi bila lakša za usitnjavanje. Češnjak ogulite.


2 Blendajte

Stavite slaninu, češnjak, sol i papar u blender ili multipraktik dok ne dobijete homogeni namaz. Ako koristite peršin, nasjeckajte ga sitno i dodajte u smjesu na kraju.


3 Prebacite u staklenku

Pešt prebacite u staklenku ili posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku. Može trajati do tjedan dana. Koristite ga za kuhanje, kao dodatak jelima ili namaz na kruh,


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.